Lördag kväll och knôkat på Avenyn.
Lördag kväll och knôkat på Avenyn.

Mycket folk blir det ...

ANNONS
|

Det kryllar av människor som testar mat från hela världen på Gustav Adolfs torg på lördagseftermiddagen.

- Det har varit väldigt uppskattat, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Kulturkalaset och blickar ut över stånden.

Hon har tillsammans med kollegan Anki Sande, administrativ projektledare, varit med sedan det första kalaset för fyra år sedan, när Göteborgskalaset döptes om till Kulturkalaset.

- Under de första tre åren byggde vi fundamentet. Nu märker vi att begreppet Kulturkalaset börjar sätta sig hos folk. Det tar ett tag innan folk vänjer sig, säger hon.

Jämfört med tidigare års kulturkalas tycker de att det har varit mer folk på stan i år, även om de inte har några siffror på antalet besökare för 2010.

ANNONS

- Vi uppskattar att det har varit ungefär varit lika mycket folk som tidigare på de större samlingsplatserna, som Götaplatsen, däremot har det varit fler än vi förväntade oss på de mindre ställena, exempelvis Kanaltorget. Det är härligt med så många människor på en gång, säger Anki Sande.

Polisen håller med om att det har varit en god stämning på stan.

Enligt Johan Sjöstrand, som är polisinsatschef för Kulturkalaset, har det varit ovanligt lugnt och städat.

Årets kalas ser ut att bli bra också ur ekonomisk synvinkel.

- Vi har klarat oss bra, det är i balans, säger hon.

Vad har ni varit mest överraskade över i år?

- Att så många trotsade ösregnet i torsdags och gick ut på stan ändå. På utomhusbion var det närmare 100 personer, det är inte illa. Det har varit väldigt mycket folk vid de mindre aktiviteterna som vid Kronhusbodarna och Röhsska museet där det var kö för att komma in. Stadsbiblioteket hade 8 500 besökare bara i torsdags, säger Mia Samuelsson.

Direkt efter att Kulturkalaset avslutas börjar planeringen inför nästa års kalas. Nästa vecka åker de båda till Skottland och besöker en festival för att få inspiration.

- Man får idéer hela tiden när man cyklar runt på stan och ser människor från alla möjliga länder och kulturer, säger Anki Samuelsson.

ANNONS
ANNONS