Muslimskt bönerum vandaliserat: "Stor förolämpning"

ANNONS
|

På Östra Sjukhuset i Göteborg finns det bönerum för olika trosinriktningar där personal, anhöriga och patienter kan gå in och be. Nu berättar Samir Jeresi, imam verksam på Sahlgrenska,att det muslimska bönerummet på Östra sjukhuset hade blivit vandaliserat.

– Någon hade skrivit grova förolämpningar mot profeten och mot muslimerpå en vägg och flera Koranböcker hade rivits sönder, berättar han.

Det står bland annat att "Fuck Muhammed" och "Fuck muslimer", berättar han. Vandaliseringen upptäcktes av en sjukhusbesökare som skulle be vid 12:30 på lördagen, berättar imamen Samir Jeresi.

"Extremt kränkande"

– Jag tog mig dit så fort jag fick veta. Personen som hade upptäckt klottret var jättechockad. Det är väldigt upprörande att se för en muslim. Koranen är vår heliga bok och det är extremt kränkande att förolämpa vår profet, säger han.

ANNONS

Klottret har skrivits med en tuschpenna som de inte kunde tvätta bort. Nu har det täckts över med en hylla som har satts framför väggen. Händelsen är enligt Samir Jeresi polisanmäld men han berättar att polisen ännu inte hört av sig.

– Jag har även pratat med sjukhuskansliet om vad vi kan göra för att förhindra att detta upprepar sig, säger han.

Hänt tidigare

Enligt en läkare som GP har pratat med haderummet vandaliserats tidigare.

– Det har förekommit klotteroch någon hade kissat över hela bönerummet vid ett tillfälle. Det luktade jätteilla och det var svårt att få bort. Jag fattar inte vem som skulle göra detta, det känns väldigt obehagligt.

Han berättar att många känner sig kränkta av skadegörelsen i bönerummet.

– 20-30 personer går dit dagligen. Vi har muslimer bland anhöriga till patienter och personalsom går in för att be och som möts av detta. Man går dit för att be, kanske i svåra stunder. När man gör något såhär dumt, blir folkprovocerade. Det blir en eskalering av motsättningarna i samhället, säger han.

"Pratat om kameraövervakning"

Peter Alverman, säkerhetschef på Sahlgrenska, säger att liknande incident rapporteras flera gånger per år på de olika bönerummen, både kristna och muslimska.

– Senast när någon hade kissat över hela bönerummet för ungefär ett år sedan satte vi oss ner med representanterna från olika grupper och försökte hitta en lösning. Men det är svårt eftersom dessa rum ska vara tillgängliga, det går inte direkt att låsa dem. Sedan har vi pratat om kameraövervakning men det blir väldigt integritetskränkande. Vi får sätta oss ner igen och diskutera vidare. Vi ser väldigt allvarligt på detta.

ANNONS
ANNONS