Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Mordet på Marie Johansson - en gåta för polisen

Det har gått elva år sedan Marie Johansson, 36, mördades. I elva år har hennes föräldrar saknat och sörjt sin förlorade dotter. Och än i dag är mordet en gåta för polisen. – Mördar man någon eller tar livet av någon så ska man få sona för det och inte gå fri, säger Christina Borén Johansson, Maries mamma.

Det finns flera vittnen, en övervakningsfilm och dna-spår men ändå är mördaren på fri fot.
– Det är något som vi önskar allihop, att vi ska få veta någon gång vem det är. Det är väldigt konstigt att inte få veta något, säger Christina Borén Johansson, mamma till Marie Johansson.

Marie Johansson var butiksbiträde i den lilla tygaffären Stuvkällaren på Kyrkogatan i centrala Göteborg. Vid stängningsdags den 13 oktober var hon ensam kvar i butiken. Då trängde sig en kvinna in i butiken - en kvinna som polisen tror ska ha stått och kikat in i butiken genom skyltfönstret en lång stund tidigare under dagen.

Kvinnan högg Marie med ett vasst föremål.
– På några sekunder bara var hon borta. Så fort hade det gått tydligen. Hon hade tagit en pulsåder, säger Christina Borén Johansson.
Ändå fortsatte kvinnan hugga, berättar mamman.

LÄS MER: Spåren efter Maries mördare

Flydde med dagskassan

Kvinnan plockade på sig dagskassan på 7 000 kronor innan hon flydde från platsen. Flera vittnen ska ha sett mördaren under hennes flykt. När hon gick i riktning mot Östra Hamngatan fångades hon på bild av en övervakningskamera. Bilden visade att kvinnan hade rosa joggingbyxor på sig.

Sedan tar spåren slut.

Först dagen därpå hittade butiksägaren Marie död i butiken. Polisen kallades på platsen och jakten efter mördaren startade.

Men mördaren hade fått 18 timmars försprång.

LÄS MER: Gärningsmannaprofil efter likfynd i Stuvkällaren

"Lamslagen"

Mamman var på jobbet när polisen kom dit och berättade vad som hänt.
– Jag blev helt lamslagen. Jag fattade det inte riktigt, säger Christina Borén Johansson.

Från start snurrade många frågor i huvudet på familjen.
– För det första trodde vi att det var en karl som gjort något sådant här. Vad hade hänt? Vi visste ingenting. Låg hon länge innan hon dog? Det var sådana hemska tankar innan man fick klarhet. Det var fruktansvärt när man tänkte på det, berättar mamman.

Närmare 300 kvinnor har dna-testats för mordet. Men ingen har gripits.

– Den här personen har inte slagit till igen och begått ett nytt våldsdåd för då hade hon åkt fast. Alla brott där fängelse följer har man rätt att topsa personen och då hade hon åkt fast. Det visar att det inte är en serieperson, säger Peter Thylén, kriminalinspektör, som ledde utredningen.

Familjen är frågande till hur kvinnan har kunnat gå fri.
– Jag tycker att det är väldigt konstigt hur man kan leva med något sådant här.

LÄS MER: Inga spår efter mördaren

Har gärningsmannen dött?

Föräldrarna tror inte att det är omöjligt att även gärningsmannen dött.
– Jag tror inte att hon finns i livet längre. Men jag hoppas ändå att det inte ska vara så utan att det ska lösa sig någon gång, säger Christina Borén Johansson.

Vad skulle det betyda för er om den skyldiga åker fast?
– Man låter väldigt hämndlysten, men mördar man någon eller tar livet av någon så ska man få sona för det och inte gå fri, säger Christina Borén Johansson och fortsätter.
– Sedan om vi fick veta varför hon gjorde detta... Men det har jag slutat tro att vi någon gång ska få veta.

Marie är väldigt saknad av hela familjen.
– Jag har fortfarande en väldigt klar bild av henne. Hon finns med oss hela tiden. Här hemma har vi mycket som påminner om henne. Därför tänker vi på henne varje dag. När det närmar sig det datumet när hon dog då blir det mer påtagligt.

Hur var hon som person?
– Hon var väldigt lugn och sansad. Och väldigt snäll var hon. Omtänksam. Hon tänkte väldigt mycket på övriga familjen, säger Christina Borén Johansson.

Skulle bli faster

I samband med att hon mördades skulle hon bli faster för andra gången. Hon hade börjat planera vad hon skulle sy för saker till barnet. Just sömnaden var ett stort intresse och i detta låg hennes stora dröm - hon ville starta något eget, kanske en ateljé och hon ville sy till andra.
– Att gå på en sådan människa som Marie det tycker jag var förfärligt. Hon gjorde ju inte en människa förnärmad. Hon var väldigt snäll. Hon hade sådana drömmar också. Det är synd att hon inte fick förverkliga det, säger mamman.

Under hösten var det årsdagen för hennes död.
– Vi brukar alltid åka till graven, tända ljus och så har vi med oss en blomma, berättar Christina Borén Johansson.
Hon fortsätter.
– Man blir lite låg. Lite mer känslig under den här perioden. 

VET DU NÅGOT OM MORDET PÅ MARIE JOHANSSON? KONTAKTA POLISEN PÅ 114 14.

LÄS OCKSÅ: 115 olösta mord: "Man går aldrig säker"

LÄS OCKSÅ: Helenas syster: "Var är du?"

LÄS OCKSÅ: Dottern Frida: "Vad har han gjort för att bli dödad?"

LÄS OCKSÅ: Malins mamma: "Du skulle komma hem, du ska inte ligga här"

LÄS OCKSÅ: Mordet på Andreas Oscarsson - en gåta

LÄS OCKSÅ: Mordet på Hasim utreds igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.