Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Moderaterna öppnar dörren för Demokraterna

Ett svårt parlamentariskt läge väntar i Göteborgs fullmäktige efter valet, enligt GP/Sifos senaste mätning. Nu öppnar Moderaterna dörren för ett eventuellt samarbete med Demokraterna.
– Det är svårt att säga om vi kommer överens eller inte, men jag uppfattar att de även ser mycket av det som Alliansen ser, säger Jonas Ransgård (M).

Den politiska kartan kan vara på väg att ritas om och det parlamentariska läget i Göteborgs fullmäktige ser ut att bli komplicerat.

Varken de rödgröna eller Alliansen ser ut att kunna bilda en egen majoritet efter valet. Inte heller verkar Västlänksmotståndarna Vägvalet, Sverigedemokraterna och Demokraterna kunna skrapa ihop tillräckligt många röster.

LÄS MER: Demokraterna största parti – klart större än M och S

Moderaterna får 16,7 procent av väljarstödet, det är en bra bit under valresultatet från 2014 på 22,33 procent.

– Man kan ju säga att det är bättre att gå upp än ner, men det är oerhört angeläget att vi gör allt vi kan för att få till ett maktskifte. Vill man att Alliansen ska ta över ska man rösta på Alliansen, allt annat ökar bara risken för fortsatt S-styre, säger Jonas Ransgård (M), partiets gruppledare.

S ligger en bra bit under sitt valresultat, men ni har inte lyckats dra nytta av detta. Finns det anledning att vara självkritisk?

– Oavsett om vi är bra eller dåliga har vi inte varit tillräckligt bra för att samla en majoritet emot dem.

LÄS MER: Ingen kulturpolitik, ingen miljöpolitik – ändå är Demokraterna störst

M: "Finns fler likheter med Demokraterna"

Han betonar att Alliansen går till val tillsammans och att det är de partier som M vill styra med. Men samtidigt öppnar han dörren för andra samarbeten om en sådan lösning inte skulle vara möjlig.

– Räcker inte rösterna får vi ta det då, säger Jonas Ransgård.

S har tidigare öppnat dörren för ett blocköverskridande samarbete?

– Jag tycker det är en överordnad fråga att S inte ska få fortsätta styra Göteborg, de har haft väldigt många fler år än vad de egentligen borde.

Hur ser du på ett samarbete med Demokraterna?

– Det är svårt att säga om vi kommer överens eller inte, men jag uppfattar att de ser mycket av det som Alliansen ser, att utvecklingen går åt fel håll och att det vore angeläget med ett skifte. Det finns fler likheter mellan Demokraterna och Alliansen än med sossarna, säger Jonas Ransgård.

D: "Vi samarbetar inte med V och SD"

Martin Wannholt, Demokraternas partiledare, är nöjd med resultatet.

– Det är glädjande och visar att vi har göteborgarnas stora stöd för en ny politisk styrning och ledning i staden, säger han.

Han menar att det är allt för tidigt att uttala sig om vilket parti som är mest aktuellt för ett eventuellt samarbete, men att han är öppen för partier på bägge sidor av planhalvan.

– Vi är öppna för båda blocken, men som du ser i denna undersökning så är S i fritt sönderfall. Det mest sannolika är delar av Alliansen eller Alliansen. Vi samtalar gärna med V och SD om det behövs, men vi samarbetar inte med dem, säger Martin Wannholt.

S: "Vet att vi ligger bättre till"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) avfärdar mätningen. Hon tror att S kommer att göra mycket bättre ifrån sig än vad många tror.

– Jag tror att vi underskattas och att Demokraterna samtidigt överskattas. Jag vet att vi ligger bättre till, det kan jag säga med stor säkerhet. Många kommer att bli förvånade, säger hon.

Det enda partiet hon utesluter ett samarbete med är SD.

– Det är omöjligt för mig att svara på vilka vi helst samarbetar med, då begränsar jag ju mitt förhandlingsutrymme, säger Ann-Sofie Hermansson.

V: Endast aktuellt med rödgrönt samarbete

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) gläds över partiets starka stöd.

– Det är väldigt roligt att V växer i Göteborg. Jag tror det bottnar i att man kan lita på oss och vår politik. Vi kommer att stå upp för den politik vi driver och kommer fortsätta att driva den, säger han.

Hans besked är att det inte är aktuellt med något annat samarbete än ett rödgrönt.

– SD är ett parti som vi aldrig kommer att samarbeta eller samtala med. Alla andra partier kommer vi att föra samtal med i enskilda frågor, precis som vi gjort historiskt sett, säger Daniel Bernmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.