Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Mille ställde alltid upp för alla"

Under tisdagskvällen hölls minneshögtider för Mille Ballai, 33, filmproducenten som mördats i Rio de Janeiro. I hemstaden Trollhättan var det många som sörjde vännen, kollegan och entreprenören. I Stockholm samlades det in pengar för hans hemtransport.

Nyheten om den svenske filmaren Mille Ballais död rapporteras världen över av bland andra The Sun Daily i Asien, Wall Street Journal och USA Today.

Två dagar innan Ballais kropp hittades i ett rum i sitt nyligen inköpta vandrarhem intervjuades han, paradoxalt nog, av en journalist på just Wall Street Journal.

Intervjun i sig är ännu inte publicerad, men journalisten uppger nu i en aktuell artikel att Mille Ballai berättat att han kände sig säker i Vidigal i Rio.

Det mest skrämmande han upplevt ska ha varit ett jordskred under ett häftigt regnoväder. Ett av alla skjul kanade då ner för bergssluttningen där kåkstaden ligger.

Sjuder under ytan

Vidigal är en av Rio de Janeiros alla favelor där fattigdom, våld och knark är vardag. Sedan några år tillbaka har polisen pacificerat ett 40-tal favelor, däribland Vidigal.

Militärliknande polisstyrkor håller ordning, men under ytan sjuder det. Många av invånarna i kåkstäderna pekar på att visst är det lugnare, men man behöver också bättre skolor, sjukvård och bostäder.

Vidigal med 9 000 invånare är en av de minsta favelorna och en av de mer säkra att vistas i för turister.

Sedan några år har ryggsäcksresenärer sökt sig hit och under fotbolls-VM hyr många utlänningar bostäder av invånarna eller rum på något av vandrarhemmen.

"Många har en romantisk syn på favelorna, vilket kan bli riskfyllt. Ett litet misstag när det gäller att tolka invånarnas koder kan kosta livet", konstaterar en hjälparbetare som jobbat i området.

Kände sig hemma

Mille Ballai kände sig hemma i Vidigal med den fantastiska utsikten över stränderna och staden. Han bestämde sig för att satsa på vandrarhemmet Alto Vidigal. Planen var även att gå in i ett projekt för att bygga ut energiförsörjningen i området.

Vad som gick snett, vem han kan ha blivit ovän med eller vad som ligger bakom dödsfallet arbetar polisen idogt med. Bland annat väntar man på resultatet efter den tekniska undersökningen och man hör vittnen.

Uppskattad arbetskamrat

Tidigare arbets- och studiekamrater i Trollhättan samlades under tisdagen för att minnas och sörja Mille. Dörrarna hölls öppna på företagen Inkubator och ACT, och många kom för att äta gemensam lunch. Även de som har semester eller är föräldralediga.

Innanför entrén stod ett bord med ett fotografi av Mille Ballai och ett tänt levande ljus. I korridoren spelades musik som han tyckte om.

Att Mille flyttade till Trollhättan berodde på Högskolan Väst och filmproducentprogrammet.

Danne Palm, chef för Inkubator, träffade honom redan när han var student, genom en kollega på Film i Väst:

- Han var otroligt driftig, helt makalös på att jobba, målinriktad och ofta en riktig spjuver. Vi är väldigt många här som lärde känna honom. Att han är borta är förbaskat tragiskt och saknaden är stor, säger Danne Palm.

Insamling i Stockholm

Balai hade även många vänner i reklambranschen. Enligt Resumé vill nu dessa hjälpa till med att få hans kropp hemtransporterad från Brasilien. Eftersom försäkringen inte täcker hela den kostnaden, startades en insamling.

Restaurangen Häktet vid Zinkensdamm på Södermalm – där Mille tidigare jobbat – hade under kvällen öppet hus för alla dem som vill stödja projektet.

De pengar som samlades in på Häktet skulle, enligt Resumé, oavkortat läggas på en så snabbt hemresa som möjligt.

Målsättningen var att omgående få in 100 000 kronor.

"Mille ställde alltid upp för alla och var otroligt generös mot alla han träffade. Det som har inträffat är en mycket stor tragedi. Vi uppskattar därför enormt, från djupet av våra hjärtan, att restaurangens ägare Viktor Nyman gör detta", skriver en av Ballais vänner på sociala medier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.