Militärens fältsjukhus är rest vid Östra sjukhuset

Sammanlagt 25 mörkgröna tält, hopkopplade till två enheter, ska ge Östra sjukhuset kapacitet nog att klara av den väntade vågen av akut sjuka covid-19-patienter. Redan på onsdagen hoppas intensivvårdschefen kunna rulla in de första patienterna i fältsjukhuset.

ANNONS
|

Trots de allvarliga omständigheterna var det ett närmast uppsluppet gäng vårdchefer som tog emot media på tisdagseftermiddagen för att visa upp det fältsjukhus, som på bara något dygn har byggts vid Östra sjukhuset.

– Det är en fördel att tältet byggs vid det gamla ambulansintaget, så vi har access in till sjukhusets enheter, säger Boel Mörck, områdeschef vid Sahlgrenska sjukhuset, som fick uppdraget att samordna projektet så sent som i onsdags förra veckan.

Boel Mörck, områdeschef vid Sahlgrenska sjukhuset.
Boel Mörck, områdeschef vid Sahlgrenska sjukhuset. Bild: Robin Aron

Den första enheten som har byggts rymmer 20 intensivvårdsplatser, ska kunna ta emot sina första patienter redan på onsdagen och stå helt färdig på fredag.

– Vi har haft som grundkrav att om du är patient och hamnar i det här tältet så ska du få exakt lika god intensivvård som om du ligger på intensivvårdsavdelningen inne på sjukhuset, säger Bertil Andersson, chef för intensivvården på Östra sjukhuset.

ANNONS

Respiratorer av äldre modell

Det är försvarets sjukvårdsutrustning som i första hand ska installeras, däribland 20 respiratorer. De är av något äldre modell än de som finns på sjukhuset i dag, men ska ha fullgod kapacitet för ändamålet.

– Det som kan bli svårt är personalen, för intensivvård kräver enormt mycket personal, men det är jättemånga som anmäler sig frivilligt för att komma och hjälpa till.

Bertil Andersson, chef intensivvården Östra sjukhuset.
Bertil Andersson, chef intensivvården Östra sjukhuset. Bild: Robin Aron

Har de behörighet för intensivvård?

– De allra flesta har intensivvårdsbehörighet, men det är klart att man får sänka kraven när det är katastrofläge. Men de får gedigen utbildning allihop, vi gör inte avkall på den medicinska säkerheten, säger Bertil Andersson.

Nästa tält ska rymma ytterligare 40 patienter

Han är väldigt nöjd med tillskottet på vårdplatser som fältsjukhuset innebär.

– Det känns väldigt tryggt, för nu har vi så många intensivvårdsplatser så att vi tror att vi kan klara uppdraget. Skulle det vara så att det kommer ännu mer patienter, då har vi också operationsavdelningarna att ta till.

Hur ser du framför dig att det blir när de första patienterna rullas in här?

– Jag ser nog en oro, förstås, att hur ska vi lösa det hela. Jag tror att det gäller att komma igång. Därför är det så bra att komma igång tidigt med fyra patienter och visa att detta fungerar.

ANNONS

Den andra delen av fältsjukhuset har inte börjat byggas än. Den ska resas en bit bort på sjukhusområdet och kommer ha plats för 40 covid-19-patienter som behöver sjukhusvård, men inte intensivvård med respirator.

ANNONS