Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Militären övar på hemliga platser i Storgöteborg

En militär beredskapsövning pågår i Storgöteborg, på inte närmare offentliggjorda platser.
– Vi drar ned verksamheten under natten, försäkrar överste Peter Fredriksson, chef för Göteborgs garnison.

Till GP har läsare under lördagskvällen hört av sig och undrat över ljussken på himlen och ljudet av automatvapen i Partilletrakten.

– Vi är över hela Storgöteborg, men går inte in på de exakta platserna. Detta eftersom övningen handlar om vår förmåga att skydda vissa viktiga objekt i händelse av krig, förklarar Peter Fredriksson, chef för Försvarsmakten i Göteborg.

Markägare och polis har informerats i förväg om övningen.

– Under övningen görs funktionskontroll av vissa vapen. Det finns alltid stridsdomare och övningsledare på plats, som man kan fråga om man undrar något, säger Fredriksson.

Cirka tusen deltagare

Omkring tusen personer ingår i övningen, från Försvarsmaktens olika delar; Försvarsmedicinskt centrum och Hemvärnet.

Beredskapsövningen inleddes i torsdags och avslutas klockan 14 på söndagen. En del i övningen var sjukvårdsövningen "Liv 19", som genomfördes i Boråstrakten under fredagen.

108 figuranter sminkades och blev offer för ett fingerat anfall mot Bråta-skjutfältet utanför gamla I 15. De "skadade" fördes sedan landvägen och med helikopter till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Det var ett stresstest av förmågan att hantera och omhänderta ett masskadeutfall. Sjukhuset i Borås hade ganska kort tid på sig att förbereda sig, och visste inte hur många skadade som skulle komma. Vi är mycket imponerade av hur all personal på sjukhuset klarade denna särskilda händelse, säger överste Fredriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.