Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Metro säljer sina tidningsställ – då försvinner de

Sedan Metro slutade trycka dagliga gratistidningar har dess tidningsställ fått en ny funktion: soptunnor. Kommunen har klagat medan de skräpiga ställen har stått kvar. Nu meddelar Metros ägare att behållarna ska bort senast i höst.

Tisdagen 26 mars var första dagen på nästan 20 år som gratistidningen Metro inte delades ut i Göteborg. De mörkbruna tidningsställen med genomskinliga väggar gapade tomma.

Samma dag bekräftade ägaren Christen Ager-Hanssen att företaget skulle söka om en företagsrekonstruktion och gå över till att bli en veckotidning, och i framtiden satsa på digitala kanaler.

LÄS MER: Fortsatt stopp för Metro-utdelningen i Göteborg

I slutet av mars lämnades en begäran om företagsrekonstruktion in till Stockholms tingsrätt och tidningsställen har lämnats åt sitt öde.

I stället för gratistidningar fylls de nu av tomma kaffekoppar, smutsiga servetter och glasspapper. Göteborgs invånare och besökare använder dem som papperskorgar, något som kommunen inte är glad över.

– Det har blivit soptunnor av tidningsställen. Det samlar massa skadedjur och vi vill inte ha dem stående och skräpa, säger Håkan Johansson, planeringsledare på trafikkontoret.

Inga tidningar. Bild: Maya Dahlén
Inga tidningar. Bild: Maya Dahlén

Men Metro har fortfarande rätt till att ha sina tidningsställ på Göteborgs gator. Företaget har en markupplåtelse, ett avtal med staden om att få ha tidningsställ på utpekad mark. Det handlar enligt Håkan Johansson om ett standardavtal där tidningsställ tillåts men vad som läggs i dem är inte reglerat.

Metro har dessutom betalat för att ha ställen där de står vilket gör det omöjligt för kommunen att bara plocka bort dem.

– Det är det som komplicerar det. Avtalet har inte gått ut och de har betalat i förskott, säger Håkan Johansson.

Har sålt samtliga tidningsställ

Men snart ser tidningsställen ut att försvinna. Metros ägare Christen Ager-Hanssen berättar att tidningsställen har sålts, men vill inte säga till vem. Enligt avtalet ska samtliga tidningsställ plockas bort.

– Den 30 september ska de vara bortforslade. Det är ungefär 10 000 ställ i hela Sverige som ska tas bort, säger han.

Christen Ager-Hanssen. Bild: Nahojsurfa/Wikimedia Commons
Christen Ager-Hanssen. Bild: Nahojsurfa/Wikimedia Commons

Håkan Johansson på trafikkontoret har inte själv fått det bekräftat men blir glad över beskedet att ställen ska bort.

– Det är positivt, jättebra i sådana fall, säger han.

Men att Göteborg skulle tömma dem på skräp är inte ett alternativ i nuläget.

– Vi har inte ansvar för det och det är inget jag har i min budget, säger Håkan Johansson.

Att tömma en behållare utan sopsäck utgör dessutom en risk för den som utför arbetet.

– Då är det handpåläggning och vi vet inte vad som finns där i. Det kan finnas vassa föremål och skadedjur och då kan vi inte bara tömma dem på det sättet, säger Håkan Johansson som dessutom poängterar att skulle de ta bort skräpet skulle ställen förmodligen snart fyllas upp igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.