Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Melvin, 12, sålde majblommor - för 77 000

Han är bäst i Göteborg. Och det var det som var målet för 12-årige Melvin Falk som har sålt flest majblommor av alla i hela staden. – Jag var ute mycket och jag gav inte upp, så lyckades jag, säger han.

Sedan 1907 har organisationen Majblomman arbetat för att alla barn ska kunna få tillgång till samma aktiviteter i skolan och på fritiden. Pengar som samlas in via försäljning delas ut i form av bidrag till familjer som behöver lite extra hjälp och kan till exempel användas till att köpa fotbollsskor, glasögon eller till att skicka ett barn på läger. 

Det är tredje året i rad som Melvin från Kungssten är med och säljer majblommor. Första året, 2015, kom han upp i drygt 23 000 kronor. Året därpå sålde han för 40 000 kronor. Och i år har han nästan fördubblat förra årets resultat - han sålde för hela 77 200 kronor. 

– Det känns jättebra, jag tänker givetvis på barnen som kommer få det lite bättre på grund av detta. Det var också kul att sätta upp ett mål och nå det, säger han. 

Sålde nästan varje dag

Melvin berättar att de flesta andra majblommeförsäljare hämtar ut en påse med majblommor, klistermärken och andra prylar och säljer i några dagar. Själv hämtade han ut 20 påsar med en gång och sålde nästan varje dag under hela maj månad.

– Jag stod ofta och sålde i fyra timmar. Någon dag sålde jag i åtta timmar. Det handlar om att vara envis och inte ge upp, säger han. 

Vad använde du för knep för att få folk att köpa?

– Jag var alltid trevlig, även när de inte köpte önskade jag dem en god dag. Och då kunde de stanna till på tillbakavägen och köpa. Eller när de köpte en krans kunde jag säga att även klistermärken var fina, så att de skulle köpa mer. 

Det är just själva försäljningen som Melvin tycker är rolig. Förutom majblommor har han sålt bingolotter - 521 på en vecka, påpekar han - och Idrottsrabatten. Han har också gjort armband till olika lokala lags färger och sålt även dem.

– Jag älskar att sälja, det är det roligaste jag vet, säger han. 

"Fantastiskt duktig"

Mamma Anna-Karin Falk, som har fått skjutsa honom till olika platser där han skulle stå, säger att hon är jättestolt över hans framgångar. 

– Han är så driven och öppen, han tycker att det är så kul att vara ute och prata med folk. Det är jättekul att se honom lyckas, säger Anna-Karin Falk. 

När vi ringer upp Stefan Thilén, insamlingsledare på Majblommans rikskansli, vet han direkt vem Melvin är.

– Han är fantastiskt duktig. Det är extremt ovanligt att man säljer för så mycket. Det kommer någon sådan över hela landet varje år, det är helt otroligt, säger han och tillägger:

– Samtidigt tycker vi att det viktigaste är att alla gör så mycket de kan. Säljer man ett par dagar, är det också bra jobbat. Därför har vi ingen officiell rankinglista, allas insatser räknas. 

Lokalföreningen bekräftade dock, enligt intern statistik, att Melvin har sålt överlägset mest i Göteborg i år. Själv har han inte bestämt sig för om han kommer vara lika ambitiös nästa år. 

– Jag tror det men jag kanske hittar på något annat kul istället, säger han. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.