Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stadsdelsnämnden Angered måste spara 25 miljoner kronor för att få ekonomin att gå ihop. Bild: Stefan Berg

Medborgarkontor försvinner när Angered ska spara

Angered måste spara 25 miljoner kronor för att få ihop budgeten för 2020. Men oppositionen är kritisk och hoppas kunna mildra effekterna. Förhandlingar pågår in i det sista inför tisdagens möte.

Stadens budget för 2020 ger ett generellt påslag till nämnderna på 1,5 procent från förra året. Det täcker inte de ökade kostnaderna, så neddragningar krävs för att få ihop ekonomin.

LÄS MER: Alliansens ekonomiska omställning kommer att märkas

LÄS MER: Alliansens budget bygger på besparingar över hela linjen

I SDN Angereds fall handlar det inte 25 miljoner kronor.

Budgeten ska klubbas på ett möte under tisdagskvällen. Yvonne Palm som representerar Vänsterpartiet i nämnden säger att det fortfarande pågår förhandlingar.

– Om det går att mildra effekterna av de här nedskärningarna på något sätt vill vi medverka till det.

Hammarkullen förlorar medborgarkontor

Bland förslagen finns en nedläggning av medborgarkontoret i Hammarkullen, ett halverat föreningsstöd och nedskärningar om vardera 9,2 miljoner kronor på äldreomsorg/hälso-sjukvård samt individ- och familjeomsorg.

En genomlysning av verksamheten från KPMG ligger till grund för förslagen. Revisionsfirman har jämfört kostnaderna med de stadsdelen Östra Göteborg har för samma verksamhet och utifrån det dragit slutsatsen att Angered ligger högt.

I rapporten talas det bland annat om "vidlyftiga" beslut inom hemtjänsten och försörjningsstöd.

– Jag tycker absolut inte att man kan jämföra med en annan stadsdel på det viset. Angered har en annan befolkning och större behov än Östra Göteborg, säger Yvonne Palm (V).

Alliansen tvingas kompromissa

Johan Fält (M) är ordförande i SDN Angered. Han säger att det är fullt rimligt att göra jämförelser med en annan stadsdel för att hitta möjliga sparförslag.

– Men sedan måste jämförelsen tolkas av förvaltningen, och det har förvaltningen gjort.

Han tror att förslaget i stora drag kommer att bli verklighet, men eftersom alliansen inte har egen majoritet i nämnden tvingas man kompromissa på vissa punkter.

– Vi sitter och filar lite på förslaget just nu.

Bland annat är det aktuellt att spara mer på administration och försörjningsstöd för att kunna styra över mer pengar till äldreomsorgen. Nedläggningen av medborgarkontoret i Hammarkullen ser dock ut att gå igenom. Fritidsgårdarna i stadsdelen kommer att finnas kvar, men en del av dem får sparbeting på sig.

LÄS MER: Besökare besvikna över hotet mot medborgarkontor

LÄS MER: D och S gick ihop och räddade fritidsgårdarna i Angered

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.