Möte i Skatås motionsanläggning om jakten på "granmördaren".
Möte i Skatås motionsanläggning om jakten på "granmördaren".

Massiv kritik mot polisen

ANNONS
|

Absolut fullsatt i kafeterian i Skatås motionsanläggning. Debattkväll under ledning av Tidningen Öster, som förtjänstfullt gjort vandaliseringen i skogen till sin stora profilfråga.

I panelen satt bland annat chefer på Park- och Naturförvaltningen och förre chefsåklagaren Brynolf Wendt, även känd för sina insatser i tv-programmet Efterlyst. Men den som hamnade i fokus var ändå kommissarie Per-Åke Loftegård från Brottsspaningsenheten.

Det är han som polisärt äger ärendet med den grova skadegörelsen i Delsjön:

- Utredningen ligger på is, vi jobbar inte med den, suckade Loftegård.

Den engagerade allmänheten fräste fram synpunkter. Många vill ha, eller snarare kräver, en lösning på gåtan.

ANNONS

- Både barr- och lövträd har skadats, dag in och dag ut. Jag ser nya snitt hela tiden. Jag tycker alla berörda myndigheterna visat en enastående flathet i det här fallet, konstaterade Pernilla Jigberg, en av dem som lämnat uppgifter och iakttagelser på mystiska personer – och som till och med själv bett om att bli kallad till förhör.

Dock utan resultat.

En man var under en kort period misstänkt. Förundersökningen mot honom är numera nedlagd.

Det mest tyder på att den ursprunglige "granmördaren" fått en copycat, en meningsfrände som koncentrerat sina krafter på att sabotera bokar och ekar.

Vem är det då som, utan anledning, dödar friska träd?

- En individ med något slags galenskap, med en fix idé som han känner sig tvungen att följa. En människa som sannolikt inte är herre över sin personlighet. Beteendet kommer att fortsätta tills han omhändertas, hävdade Brynolf Wendt i sin teori.

Polisen konkreta tips var att anmäla om någon uppträder konstigt vid exempelvis udda tider på dygnet, vidarebefordra signalement och bilnummer eller annat av värde.

Däremot kan det vara riskfyllt att på egen hand försöka ingripa, eftersom gärningsmannen troligen är beväpnad med ett vasst vapen.

• De första anmälningarna om träd som skadats genom yttre våld i Delsjöområdet kom in 2006.

• Sedan 2008 har i snitt två granar per dygn förstörts. Under senaste åren har skadegörelsen övergått till att riktas mot lövträd.

• Park- och Naturförvaltningen utlovar en belöning på 20 000 kronor till den som kommer med avgörande tips i fallet.

ANNONS