Maskinist hittade ryskt mynt från 1700-talet

Ett ovanligt kopparfynd hittades nyligen i Haga i Göteborg.
En maskinist uppmärksammade ett blänkande föremål i grävskopan – som visade sig vara ett ryskt mynt från 1700-talet.
– Det var förmodligen värt ganska mycket, säger arkeologen Tom Wennberg.

ANNONS
|

Det var i onsdags som maskinisten Simon Åkesson hittade det ryska myntet. Han skulle gräva bort ett fyllnadslager, i den gamla vallgraven i Haga, när han la märke till det glänsande kopparföremålet.

Enligt Tom Wennberg, som är arkeolog på Göteborgs stadsmuseum och fältledare i Haga, var det ren tur att Simon uppmärksammade fyndet.

– Det är väldigt lerigt och vi har kört bort ganska mycket från platsen, så vi har säkert missat en massa roliga grejer inser jag nu, berättar Tom Wennberg.

Det är i samband med utgrävningen av Västlänken i Göteborg som utgrävningen i Haga genomförs. Ett stort område har redan sökts av utan framgång – och fyndet kom som en överraskning.

ANNONS

– Det är ett spektakulärt fynd, jag har inget minne av att vi har hittat något sånt tidigare. Det var tur att vi hade en vaksam maskinist, säger Wennberg.

Hur känns det att hitta ett sånt här mynt?

– Det blir en humörhöjare för grävarlaget. Alla vill hitta en sån här grej och alla är på hugget.

”Det känns mer som en medalj när man håller i det”, säger Tom Wennberg.
Bild: Ester Nannmark på Arkeologerna

Arkeologen: ”Förmodligen värt ganska mycket”

Enligt Tom Wennberg är det ryska myntet från Katarina II:s tid på 1700-talet. Myntet har valören 5 kopek – och värdet kan vara högt.

– Det var förmodligen värt ganska mycket. Det känns mer som en medalj när man håller i det, säger han.

Det finns olika teorier kring hur det ryska myntet kan ha hamnat i den gamla vallgraven. Myntet kan bland annat ha varit en rysk souvenir, eller kommit från en ryss som varit på besök.

– Det händer jättemycket under den här tiden och vi kommer kanske inte närmare sanningen, men det finns lite olika möjligheter, säger Tom Wennberg.

Vad händer med myntet nu?

– Det kommer att registreras som alla våra fynd gör. Man får forska lite mer på det, men det är absolut den typen av fynd som kan ställas ut på museum i framtiden.

ANNONS

LÄS MER:Fynden från Västlänken: båtar, ölkranar och ett golv som de första göteborgarna gått på

LÄS MER:Unik bastion vid Nordstan uppgrävd – och förstörd

LÄS MER:Projekten vid Gamlestaden går med kraftigt underskott

LÄS MER:2 300 år gamla bronsskatter hittade i Italien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS