Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark Lorentzon hittad död i vattnet vid Stenpiren

Den person som under onsdagen hittades avliden i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg var Mark Lorentzon, 55. Han hade varit efterlyst av polisen efter sprängningen i Annedal.

Larmet kom vid 9.30-tiden på onsdagen. En person hade då setts i vattnet och polisen åkte ut till platsen. Där pågick senare ett arbete under stora delar av förmiddagen.

– Med anledning av larmet åkte vi dit, och tillsammans med räddningstjänsten fick vi upp en död kropp ut vattnet, säger polisens presstalesman Fredrik Svedemyr.

Han ville inte bekräfta identiteten på den avlidne. Åklagarmyndigheten kunde på onsdagseftermiddagen bekräfta att det handlade om den internationellt efterlyste Mark Lorentzon.

– Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson.

LÄS MER: Mark Lorentzon häktas i sin frånvaro efter Annedalssprängningen

Många till sjukhus

För drygt en vecka sedan, tisdagen den 28 september på morgonen, skakades en flerfamiljsfastighet i på Övre Husargatan av en våldsam explosion.

Ett tjugotal människor fick föras till sjukhus, med olika typer av skador. En kvinna ligger fortfarande kvar, allvarligt skadad.

Misstankarna riktades tidigt mot en Mark Lorentzon som var skriven i fastigheten, och som genom ett vräkningsbeslut skulle avhysas samma dag som sprängningen.

Mannen, som var ostraffad, hade haft flera dispyter med olika myndigheter under de senaste åren och kände sig enligt egen utsago orättvist behandlad.

LÄS MER: Mark Lorentzon är den misstänkte bakom explosionen i Annedal

När polisen sökte Mark Lorentzon var han dock försvunnen och han hade fram till påträffandet inte varit synlig efter explosionen.

Trots ett antal nedslag och husrannsakningar på olika adresser i Göteborgsområdet kunde polisen inte hitta honom. Även norsk polis hade kopplats in för att undersöka en fastighet till vilken mannen tidigare haft en anknytning.

Häktad i frånvaro

Åklagare Maria Thorell fattade beslut om att anhålla mannen i sin frånvaro. Detta skärptes ytterligare tidigare i veckan då Mark Lorentzon häktades i sin frånvaro och efterlystes internationellt.

LÄS MER: Åklagaren efterlyser Mark Lorentzon över hela världen

Enligt tingsrätten var han på sannolika skäl misstänkt (den starkare misstankegraden) för grov allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök.

Lorentzon bodde under senaste tiden tillsammans med en anhörig på den adress från vilken han skulle vräkas. Han hade också periodvis bott och arbetat utomlands.

Så sent som igår sa polischefen Erik Nord:

– Lösningen är ofta lite simplare än vad man tänkt sig. Man ska börja leta noga ganska nära. Det är i alla fall min teori.

LÄS MER: En vecka sedan explosionen i Annedal – detta har hänt

”Drunkningstillbud”

Var Lorentzon befunnit sig sedan explosionen är oklart. Det finns heller ingen officiell dödsorsak ännu. Räddningstjänstens insats genomfördes rubriceringen drunkningstillbud.

Kroppen kommer att obduceras för att ge svar frågan om varför Lorentzon avlidit.

Polisutredningen efter händelsen fortsätter, även om skuldfrågan kanske aldrig blir föremål för domstolsprövning.

– Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Mark Lorentzons anhöriga har underrättats.

LÄS MER: Nära vännen om Lorentzon: ”Kan varenda hamn i hela världen”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.