Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Man gripen för dubbelmordet i Tynnered

Mannen som i morse greps misstänkt för dubbelmordet i Tynnered nekar till misstankarna. Enligt polisen greps mannen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. – Det går inte utesluta att det kan bli tal om fler gripanden, säger Thomas Fuxborg på polisen.

Enligt polisen greps mannen, som är i 25-årsåldern, vid 7.30-tiden i dag i Tynnered efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. 

– Gripandet gick odramatiskt till vid en adress i Tynnered, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Det var den 31 oktober som två unga bröder, 16 och 20 år gamla, sköts till döds på öppen gata vid en lekplats i ett bostadsområde i Tynnered. 

Flydde på silvrig moped

Enligt flera vittnen besköts bröderna av två män på en silvrig moped som gärningsmännen sedan flydde från mordplatsen på. 

Kriminalkommissarie Thord Haraldsson är spaningsledare i fallet och berättar att den misstänkte mannen anhölls i sin frånvaro under tisdagskvällen. 

– Vi presenterade vårt utredningsmaterial för åklagaren igår som då anhöll den här personen in sin frånvaro, säger Thord Haraldsson.

Kan det bli tal om fler gripanden under dagen?

– Jag har inga kommentarer till det, säger Thord Haraldsson.

Inte heller åklagaren i fallet kommenterar om det kan bli aktuellt med fler gripanden.

Finns det fler misstänkta?
– Det vill jag inte gå in på i nuläget, säger Carl-Henrik Andersson.

Känd av polisen

Han berättar att mannen är skäligen misstänkt för dubbelmordet. Misstanken mot honom gäller alltså mord och ingenting annat, enligt åklagaren:
– Generellt sett räcker det att vara tillräckligt hårt knuten till brottet, man behöver inte vara personen som direkt utfört handlingen, säger Carl-Henrik Andersson.

Det skulle alltså kunna innebära att den nu anhållne mannen inte skjutit 20-åringen och 16-åringen, utan istället varit den som kört flyktmopeden?
– Du får dra dina egna slutsatsen, svarar Carl-Henrik Andersson.

Han vill inte kommentera vad som ledde fram till att mannen greps.
– Vi har fått fram uppgifter som gör att vi anser att det finns skäl att gå in och frihetsberöva den här personer, det är allt jag kan säga, säger Carl-Henrik Andersson.

Han berättar att mannen i 25-årsåldern är känd av polisen sedan tidigare.
– Han har förekommit i olika utredningar, så kan jag säga, säger åklagaren och berättar att mannen också är dömd för brott.
– Min minnesbild så här är att det inte är någon direkt allvarligare brottslighet som han har förekommit i sedan tidigare.

Koppling till ena sidan

Enligt Carl-Henrik Andersson figurerar den nu gripne mannen i utkanten av den konflikt som råder mellan i huvudsak två gäng i västra Göteborg.
– Ja, även om det är rörigt och oklart vem som tillhör vad, skulle jag nog vilja säga att han har kopplingar till den ena sidan, summerar Carl-Henrik Andersson.

Enligt vad GP erfar var 25-åringen nära vän med den utpekade gängledare som mördades i en skjutning vid Frölunda Torg den 2 september.

Mer ingående förhör med 25-åringen kommer att hållas under onsdagseftermiddagen
Men det är bara en del av arbetet:
– Sedan är det andra utredningsåtgärder som har gjorts i samband med detta. Vi ska sammansätta det och se vad det kan ge, säger Carl-Henrik Andersson.

– Vi har ett intensivt arbete framför oss under dagen, konstaterar åklagaren.

Efter att ett första förhör hölls med mannen under onsdagsförmiddagen beslutade Carl-Henrik Andersson att han skulle vara fortsatt anhållen misstänkt för dubbelmordet. 

Enligt polisens presstalesman Tommy Nyman nekar den misstänkte dubbelmördaren till brottet. 

– Han förnekar brott och är fortsatt anhållen. Nu ska det utses en offentlig försvarare till honom, säger Tommy Nyman. 

"Ringar på vattnet"

Vad Nymans kollega Thomas Fuxborg vet är inga fler personer anhållna i sin frånvaro. Han utesluter dock inte att det kan bli tal om fler gripanden den närmaste tiden. 

– Men det är inget som vi har planerat, men det går naturligtvis inte utesluta att det kan bli ringar på vattnet av det här gripandet. Enligt uppgifterna som vi har var det ju två persone på den här mopeden, säger Thomas Fuxborg. 

Enligt uppgifter till GP arbetar polisen utifrån tesen att dubbelmordet i Tynnered skulle kunna vara den tredje delen i en serie dödliga våldsdåd runt Frölunda Torg. 

Sköts med minst tio skott

Det preliminära obduktionsprotokollet avslöjar att ett större antal kulor – minst tio – avlossades vid dubbelmordet. 

–  Båda offren har träffats av flera skott. Vart och ett av dom dödade, har Thord Haraldsson tidigare berättat. 

Haraldsson har också berättat det mesta talar för att bröderna besökts med ett och samma vapen. 

Kopplas till tidigare mord

Stämmer detta, så bestod den attackerande gruppen av en skytt och en förare, båda maskerade.

Mopeden, som uppgiftslämnare påstår att de två misstänkta gärningsmännen färdades på, hittades utbrunnen på Askims Sörgårdsväg dagen efter morden. 

Flyktvägen dit är kartlagd av polisen. 

En av teorierna som polisen arbetar efter bygger på att dubbelmordet ett hämndscenario i gängmiljöer.

  • Den 2 augusti 2013 mördades en 20-årig man på Grevegårdsvägen. En kamrat till honom, som satt i bilen, skadades svårt i ena handen.
  • Den 2 september 2016 mördades en 33-årig ledande kriminell på Näverlursgatan. Polisen liknade agerandet vid en avrättning.
  • Förra måndagen mördades alltså de två unga bröderna. Den ene av dem var mycket god vän med 20-åringen som för drygt tre år sedan miste livet.

– Alla de här individerna känner varandra på ett eller annat sätt. Givetvis har vi med det i vår bild, har Haraldsson tidigare uppgett för GP. 

Detta har bekräftas av kommissarie Jarl Winquist, som utreder de två inledande ärendena:
– Vi tittar förutsättningslöst på allt och har förstås tidigare händelser i området i bakhuvudet, har Winquist tidigare sagt om den misstänkta kopplingen mellan dåden. 

Splittrat gäng strider mot varandra

Enligt underrättelseuppgifter bottnar våldet i en konflikt mellan två konstellationer, som från början var en.

Det är med andra ord samma utveckling i de västra förorterna som i exempelvis Biskopsgården, Bergsjön och Gårdsten.

Enkelt uttryckt hör de inblandade – med vissa undantag – hemma på varsin sida av Västerleden, ett på ädelstensgatorna i Tynnered och Grevegården, ett annat  från kvarteren runt Frölunda Torg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.