Göteborgs tingsrätt friar mannen från misstankarna om försök till olaga frihetsberövande.
Göteborgs tingsrätt friar mannen från misstankarna om försök till olaga frihetsberövande.

Man frias från misstankar om kidnappningsförsök – döms för ofredande

Den man i 23-årsåldern som stod åtalad för att ha försökt kidnappa ett litet barn vid Wieselgrensplatsen tidigare i somras frias nu från misstankarna av tingsrätten. Han döms istället för ofredande och ringa narkotikabrott.

ANNONS
|

Det var i mitten av juli som en man närmat sig en mamma med barnvagn på Wieselgrensplatsen i Göteborg. Han ska då enligt åtalet ha greppat tag i barnet men stoppats eftersom det var en fastspänt i en sele.

Mannen greps strax efter händelsen och häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till olaga frihetsberövande.

Sista juli väckte kammaråklagare Sharhzad Rahimi åtal mot mannen. Hon menade att han även skulle utvisas från landet då brottet var allvarligt och han tidigare dömts för annan brottslighet.

LÄS MER:Man åtalas efter kidnappningsförsök från barnvagn – riskerar utvisning

Döms till dagsböter

Under torsdagen meddelade Göteborgs tingsrätt att mannen istället döms till dagsböter för ofredande samt ringa narkotikabrott.

ANNONS

Rätten skriver i sin dom: ”mannen har gjort sig skyldig till ett tämligt allvarligt ofredande av mor och barn men mot den tilltalades förnekande kan det inte anses bevisat att han gjort sig skyldig till försök till olaga frihetsberövande.”

Mannen ska också ha varit starkt påverkad av narkotika, betett sig underligt i anslutning till händelsen och sakna minnesbilder.

LÄS MER:Barnet var fastspänt – kidnappning stoppades

"Extremt olämpligt beteende”

Mammans vittnesmål bedömer tingsrätten som sanningsenliga. Hon beskriver däremot under förhandlingen händelseförloppet som snabbt, det ska ha handlat om några sekunder. Allt hon ska ha kunnat uppfatta är att mannen rört vid barnet varefter hon föst bort honom med sin arm.

Mannen ska då ha backat undan och bett om ursäkt.

Mannens advokat Abraham Zeito hävdade inledningsvis att det snarare handlade om ett ofredande.

– För mig har det varit uppenbart att det handlat om ett ofredande. Det är självklart ett extremt olämpligt beteende att vara framme vid barnvagnen och luta sig över barnet, men han ska inte ha försökt ta det, säger Abraham Zeito.

Eftersom mannen suttit häktad ett antal veckor sedan händelsen anser rätten att dagsböterna är erlagda.

GP söker kammaråklagaren för en kommentar.

ANNONS