Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mamma Setareh och Selin, 1, hotas av hedersmord – ska utvisas

Småbarnsmamman Setarehs släkt i Iran hotar att styckmörda henne och dottern efter att hon flytt till Sverige med sin pojkvän. Nu ska hon utvisas – på grund av det förfalskade visum hon köpte på svenska ambassaden i Teheran.

– Jag kommer att stycka dig. Dig och din oäkting. Din skamlösa hora. Jag svär vid Gud att jag kommer att plåga dig, jag kommer att knivhugga och stycka sönder ditt barn framför dina ögon. Vänta bara, jag tar Gud som vittne.

Samtalet kommer från Setareh Arefis nära släkting i Iran. Ett av många dödshot hon har inspelade på mobilen via samtalsappen Telegram. I samtalen hotar hennes släktingar att mörda henne och hennes pojkvän Jalal, efter att de flydde landet år 2014.

– När jag födde Selin i somras blev det ännu värre. De säger att jag förstört hela min familjs heder genom att få barn med Jalal. Jag känner min familj. Skickas vi tillbaka kommer de döda oss, säger Setareh Arefi när GP möter henne i Göteborg.

Köpte falska visum på svarta marknaden

Bakgrunden till parets flykt var ett hemligt förhållande de båda haft i den kurdiska delen av Iran. Jalal Bayazidi, som drev en textilbutik i hemlandet, var redan gift med en annan kvinna när han inledde ett hemligt förhållande med Setareh, som var anställd i hans butik. Ett utomäktenskapligt förhållande som i Iran är förenat med dödsstraff enligt de islamiska sharialagar som råder.

När Setarehs släkt meddelade att hon skulle giftas bort med en kusin, bestämde sig paret för att lämna landet tillsammans, berättar hon. Via bekanta fick Jalal erbjudande från en smugglare som sade sig kunna ordna ett förfalskat visum till Sverige, via kontakter på svenska ambassaden i Teheran. Sammanlagt betalade Jalal motsvarande 270 000 svenska kronor för två visum.

– Jag lämnade pengarna kontant på en adress i Teheran. Sen fick jag instruktioner om att gå in på svenska ambassaden en viss dag och ett visst klockslag. Det skulle göras på minuten. Där inne mötte jag sen en tjänsteman som bad mig skriva på några papper utan att ställa några frågor. Jag var inte inne i mer än några minuter. Sen kunde båda flyga till Sverige, säger Jalal Bayazidi.

Migrationsverket vill utvisa paret

I Setareh och Jalals visum, som båda är undertecknade av samma tjänsteman på svenska ambassaden, står det att båda planerat att hälsa på påstådda släktingar på var sitt håll i Sverige. De påstådda släktingarna har helt andra efternamn än Setareh och Jalal. Det påstås även att Setareh är gift och har två barn sen tidigare.

– Allt som står i visumen är påhittat. Ingen har kontrollerat uppgifterna, vi har aldrig träffat dem. Jag vet inte ens om dessa människor finns på riktigt, säger Setareh Arefi.

Men de två visumen har nu lett till problem för paret. När Migrationsverket prövat Setareh och Jalals ansökan om uppehållstillstånd har man avfärdat deras historier som icke-trovärdiga med hänvisning till bland annat visumet, där helt andra uppgifter finns inskrivna.

"Fruktansvärt att inte bli trodd"

I sitt beslut från år 2016 skriver Migrationsverket att "det inte är sannolikt att Jalal skulle välja att betala en ansenlig summa pengar till en mellanhand för att ordna falska inbjudningar till Europa".

Enligt Migrationsverket skulle familjens berättelse innebära att "vakter såväl som tjänstemän på svenska ambassaden i Teheran skulle vara korrupta. Berättelsen står i strid med de gällande rutiner för viseringsutfärdande". Även Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen avfärdade i mars 2017 parets berättelse kring visumet och deras förhållande, som osannolik.

– Det känns fruktansvärt att inte bli trodd. Det hade räckt att Migrationsverket kontrollerade om det som står i våra visum stämde. Att de hörde av sig till dem som står angivna som våra släktingar i Sverige, säger Jalal Bayazidi.

Sommaren 2017 upptäckte Utrikesdepartementet att två anställda på svenska ambassaden i Iran sysslat med olaglig visumhantering. En internutredning gjordes, båda fick sparken och en polisanmälan gjordes hos polisen i Sverige. Men enligt UD påverkar utredningen inte de visum som redan utfärdats – ärendet har lämnats vidare till polis.

LÄS MER: Utredning kring korruptionshärva på svenska ambassaden läggs ned

Svensk-iraniern: "Visumet är falskt"

GP har sökt upp de svenska medborgare som står angivna i visumen som Setareh och Jalals anhöriga – boende i Stockholm och Malmö. De säger sig vara helt ovetande om situationen.

– Vi är inte släkt med dem. Vi vet inte vilka de är. Menar du att våra uppgifter hamnat på svarta marknaden? Någon måste ha stulit dem, säger den man som står angiven som Setarehs släkting i visumet.

Migrationsverket avfärdade historien om de förfalskade visumen som osannolik.. Bild: Anders Ylander
Migrationsverket avfärdade historien om de förfalskade visumen som osannolik.. Bild: Anders Ylander

När GP visar upp visumet, där det bland annat står att anledningen till Setarehs resa är en stor släktträff i Sverige, dit även släktingar från Kanada ska komma, säger han sig vara förvånad.

– Vi har ingen släkt i Kanada. Och jag känner inte den här kvinnan. Visumet är falskt. Det hade räckt att Migrationsverket ringde oss och kontrollerade uppgifterna för att få veta att det är förfalskat. Jag är i chock. Varför har ingen kontaktat oss? säger han.

I visumet finns en inscannad kopia på ditt pass bifogat. Menar du att ni aldrig fått frågan om att skriva upp er som anhöriga på ett falskt visum?

– Nej. Aldrig. Vi har hjälpt andra släktingar till Sverige tidigare. Men hur passkopian hamnat på svarta marknaden vet jag inte, säger mannen.

Experterna: "De kommer avrättas"

Nu engagerar sig föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) för paret Setareh och Jalal. Enligt föreningen, som gjort efterforskningar kring parets nätverk och förhållanden i hemlandet, är läget för dem mycket allvarligt.

Enligt Sara Mohammad på föreningen GAPF löper paret stor risk för att mördas i Iran – både av staten och sin egen släkt.. Bild: Per Wahlberg
Enligt Sara Mohammad på föreningen GAPF löper paret stor risk för att mördas i Iran – både av staten och sin egen släkt.. Bild: Per Wahlberg

– Vår bedömning är att de kommer utsättas för hedersvåld med dödlig utgång om de utvisas. Vi uppmanar Migrationsverket att omedelbart stoppa utvisningsbeslutet, säger GAPF:s ordförande Sara Mohammad.

Även Soleyman Ghasemiani, utvecklingsledare på Dialoga, Göteborgs stads kompetenscentrum om hedersrelaterat våld, är bekymrad.

– En utvisning kommer innebära att Setareh och Jalal riskerar sina liv. Skulle de lyckas hålla sig gömda för Setarehs släkt, så kommer de ändå vara jagade av staten. Otrohet och utomäktenskapliga förhållanden, speciellt när det nu finns bevis genom ett barn, bestraffas med döden. För några år sen hade det inneburit att de skulle stenats till döds – i dag straffas det med hängning, säger han.

Efter intervjun med paret Jalal och Setareh har GP återigen tagit kontakt med Migrationsverket. Myndigheten meddelar nu att deras fall ska prövas på nytt.

LÄS MER: Så svarar Migrationsverket

Så hotas Setareh av sin egen familj

Samtal 1:

Du din hora, din hederslös typ! Har du fått barn din hora! Nu har jag fått reda på detta din hora. Din hora… har du fått från den jävla hallick-kommunisten? Jag svär vid Gud, jag kommer att stycka dig i bitar… Först dig och sen din hederslösa oäkting till barn.

Samtal 2:

Din hora! Nu har du fördubblat skamlösheten. Tro inte att du får gå utan konsekvenser… Jag kommer att stycka dig - dig och din oäkting. Din skamlösa hora! Jag lovar att jag ska hitta dig även om jag blir 100 år eller 200 år gammal, även om jag skulle gå med en käpp i handen. Jag lovar dig… jag kommer att hitta den hallicken och hitta dig. Din hora! Jag svär vid gud att jag kommer att plåga dig, jag kommer att knivhugga och stycka sönder ditt barn framför dina ögon. Sen får det bli din hallicks tur och sen du själv. Vänta bara, jag tar Gud som vittne, jag dödar er, styckar er…

Samtal 3 (till Jalal):

Du har förstört vårt anseende och heder Jalal Bayazidi. (…) Jag ska hitta er och varje dag skära en bit från er kropp. Jag svär till gud och bönerna min far gjorde. Ni har vanhedrat mig.

Jag kan inte lyfta huvudet av skam hos vänner. Varken jag eller mina bröder(...) kan gå med högburet huvud. (...) Jag kommer sätta eld på den horan. Jag bränner er.

Jag ska rentvå min heder med ert blod. Renar det med ert blod. Du som smutsar ner min mun varje jag gång jag säger ditt namn, din hederslösa hora.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.