Eftersom elefanten är en hotad art är det uteslutet för second hand-kedjan att sälja vidare bordet, berättar pressansvarige Pelle Hällje.
Eftersom elefanten är en hotad art är det uteslutet för second hand-kedjan att sälja vidare bordet, berättar pressansvarige Pelle Hällje. Bild: Björkåfrihet

Makabert bord inlämnat till second hand-butik

Ett bord som i huvudsak består av ett elefantben har lämnats in till Björkåfrihet.
– Bakgrunden kan ju vara allt från en cirkus till att den har skjutits olagligt. Inget av det är särskilt roligt, säger Pelle Hällje, pressansvarig på Björkåfrihet.

ANNONS

Medarbetare från Björkåfrihet, före detta Emmaus björkå, gjorde en minst sagt oväntad upptäckt när de skulle tömma en av sina containrar under måndagen: Ett bord vars fot bestod av ett elefantben.

Bordet lämnades in på en återvinningscentral, förmodligen i helgen.

– Jag har tyvärr inte fått tag på den av våra chaufförer som kom in med benet, men av allt att döma var det på Högsbo Återvinningscentral, säger Björkåfrihets pressansvarige Pelle Hällje.

Benbordet lämnades in på en återvinningscentral där second hand-butiken har en container där man kan ställa större saker.
Benbordet lämnades in på en återvinningscentral där second hand-butiken har en container där man kan ställa större saker. Bild: Björkåfrihet

LÄS MER:Så mycket kläder skänker göteborgarna

Han berättar att det är "helt uteslutet" för dem att sälja bordet vidare eftersom elefanten är en hotad art.

– För det första är det olagligt. För det andra finns det etiska tveksamheter. Vi har koll på lagar och regler och vet att det är helt uteslutet.

ANNONS

– Bakgrunden kan ju vara allt från en cirkus till att den har skjutits olagligt. Inget av det är särskilt roligt, säger Pelle Hällje.

Enligt honom är bordet cirka 60 centimeter högt och benet nära ett halvmeter i diameter.

– Själva träarbetet ser gammalt ut, det är säkert från första halvan av 1900-talet, säger Pelle Hällje.

Hur säkra är ni på att benet är äkta?

– Det syns inte riktigt på bilden, men det är ganska uppenbart om man tar på det. Benet är också urgröpt, det är en uppstoppning så att säga.

LÄS MER:Hoppfullt för Tanzanias elefanter

Skickas vidare

Nu kommer bordet att skickas till Naturhistoriska museet i Göteborg. Det händer regelbundet att Björkåfrihet får in saker som de lämnar vidare dit.

– Precis som när vi få in nazistsaker, då kontaktar vi Expo. Sådant vill vi inte heller sälja, säger Pelle Hällje.

Annat som lämnats vidare till Naturhistoriska är exempelvis vissa pälsar och uppstoppade fåglar. Om fåglarna är olagliga beror på vilken art det rör sig om och när de dödades.

– Vi har även fått in levande fåglar. Det stod en bur och väntade utanför en butik för flera år sedan, säger Pelle Hällje.

– Det finns kanske en skev uppfattning om vår verksamhet. Frågan är om man alls bidrar när man gör så, det är inte riktigt till någon hjälp.

ANNONS

Vet du mer om bordet? Mejla reportern: mia.pettersson@gp.se

LÄS MER:Mänskliga kvarlevor vid Naturhistoriska flyttas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS