Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mögel och alger växer snabbt

Mögel och alger är ett snabbt växande problem. På bara en månad kan tidigare rena fasader bli totalt övervuxna.
Mögel på målade trähus är ett välkänt fenomen. Men förra året var det ovanligt många husägare som fick problem med mögel på fasader med tunn puts.
- Hösten var varm, fuktig och fruktansvärd. Två år gamla villor med helt perfekt puts i oktober kunde vara täckta av alger och mögel i november. Det går väldigt fort och ser fult ut. Många är också oroliga för att det ska tränga in i huset, men det brukar vara ofarligt, säger Kenneth Sandin, som forskar om putsade fasader vid Lunds Tekniska Högskola.

Skyller på varandra
Förut har de som putsat fasaden ofta hjälpt till genom att tvätta rent med mögeldödande preparat. Nu har problemet blivit så omfattande att "någon annan" får tar ansvar. Entreprenören skyller på materialtillverkaren som skyller på naturen och på myndigheterna som förbjuder de tillsatser som mest effektivt stoppar mögel.
Lunds Tekniska Högskola har startat ett projekt som ska försöka förklara fenomenet med påväxt på fasader med puts. Tidigare forskning har bland annat handlat om sprickor i traditionell tjock puts på isolering.
- Under senare år har putsbruket modifierats för att minska problemet. Sprickor förhindras också genom att stålnätet flyttas ut mitt i putsen, säger Kenneth Sandin.
Fasader med tunn puts på isolering har inte upplevts som något stort problem. Inte förrän nu i vår när SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut utfärdat en varning mot konstruktioner utan luftspalt. Ett fulltecknat seminarium den 31 maj kommer också att handla om sprickor och påväxt i denna typ av fasad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.