Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Linn Utbult vann "Hela Sverige bakar" 2018, och vet hur kanelbullen blir en höjdare. Bild: Frida Wismar/Henrik Montgomery

Mästerbagarens bästa bulltips inför kanelbullens dag

På kanelbullens dag väntas svenskarna äta över åtta miljoner bullar, köpta och egenbakade. Vill man inte köpa utan baka själv har vinnaren av "Hela Sverige bakar" 2018, Linn Utbult, flera goda tips på hur bullarna blir perfekta.

På fredagen fyller kanelbullens dag 20 år, då väntas svenskarna mumsa i sig över åtta miljoner bullar. Enligt branschorganisationen för bagerier och konditorier, åt 54 procent av svenskarna minst en kanelbulle den här högtidsdagen förra året.

2018 vann Linn Utbult från Göteborg " Hela Sverige bakar" i TV4 och hon vet det mesta om bakning. Hon bakar nästan varje dag, till grannarnas, vännernas, familjens och kollegornas stora glädje, då de får ta del av hennes godsaker.

Den perfekta kanelbullen

Och självklart har hon ett par stycken tips på hur man får till den perfekta kanelbullen.

– Först och främst använd riktigt smör, då ska det vara rumsvarmt och inte smält. Är det smält tillsätter man mer mjöl, och då blir de torra och tråkiga, säger hon.

Sen föredrar hon att använda kall vätska, då får degen jäsa längre och kryddorna gottar in sig, degen blir också mer lättjobbad.

Istället för att lägga en handduk över degen när den ska jäsa, välj plastfolie eller jäslock för att hålla tätt.

Linn Utbult understryker hur viktigt det är att ha mycket fyllning i sina bullar, att aldrig snåla.

– Ta dubbelt så mycket mot vad det står i recepten uppmanar hon. Riv också gärna i mandelmassa i fyllningen, då blir de saftigare, får mer smak och den håller ihop fyllningen.

De flesta penslar sina bullar med ägg, det gör inte Linn. Hon penslar dem istället med sockerlag direkt när de kommit ut ur ugnen, detta gör att de håller sig saftiga, menar hon. Först därefter strör hon på pärlsocker.

Den vanligaste felet folk gör enligt henne, är att man tar i för mycket mjöl. Häll inte i allt mjöl på en gång, utan häll i det pö om pö.

Var inte rädd för att smaksätta bullarna

En idé hon fick när hon tävlade, var att ha i lite svartpeppar och flingsalt i bullarna. Dra ett par varv med pepparkvarnen är hennes tips. Eller testa att byt ut strösockret mot farin eller muscovadosocker.

Vill man gör en lite annorlunda kanelbulle tycker hon att man ska fylla eller toppa med nötter av något slag.

Slutligen slår hon ett slag för att alltid använda bra råvaror – och gärna närproducerat.

Linn berättar att hon nog kommer äta en kanelbulle på kanelbullens dag, men den blir då köpt. Då hon redan bakat kanelbullar för sin blogg. Men när hon själv får välja vad hon ska äta är småkakor bakade med mycket smör favoriten alla dagar.

Så mycket råvaror beräknas gå åt i Sverige på kanelbullen dag:

Mjöl: 248 249 kg

Smör: 185 288 kg

Socker: 128 442 kg

Vatten: 107 935 kg

Pärlsocker: 33 104 kg

Jäst: 10 793 kg

Ägg: 10 793 kg

Kanel: 7 106 kg

Kardemumma: 3 238 kg

Salt: 1 619 kg

Siffrorna är beräknat på antalet bullar som äts och utifrån grundrecept på kanelbullar från Svenska Bagarlandslaget.

Källa: Sveriges bagare & konditorer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.