Besökarna vid Östra sjukhusets akutmottagningar möts av informationsskyltar om mässling. För att undvika att få in smittan på avdelningarna finns också extra vårdpersonal utanför för att upptäcka symptom på sjukdomen. Bild: Anders Ylander.
Besökarna vid Östra sjukhusets akutmottagningar möts av informationsskyltar om mässling. För att undvika att få in smittan på avdelningarna finns också extra vårdpersonal utanför för att upptäcka symptom på sjukdomen. Bild: Anders Ylander. Bild: Anders Ylander

Mässlingen stoppas i dörren på Östra sjukhuset

På torsdagen stängdes Östra sjukhusets barnakut efter ytterligare ett misstänkt fall av mässling. För att hålla borta smittan från väntrummen tas besökarna emot av extra vårdpersonal utanför akutmottagningarna. – Vi gör vad vi kan för att förhindra smittspridning. Det är därför vi är på tå, säger Ann Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör.

ANNONS
|

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är fortsatt i beredskapsläge efter utbrottet av mässling. Utanför entrén vid akutmottagningarna på Östra sjukhuset möts besökarna av extra vårdpersonal. Innan de kan gå in måste de svara på frågor om vaccinationsstatus och om de har några symptom som kan tyda på mässling.

– Vi ställer de här frågorna för att undvika att man kommer in med mässlingsmitta på akutmottagningen. Om det är minsta tveksamhet görs en medicinsk bedömning i ett enkelrum, säger Anne Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Ytterligare fall förväntas

Totalt har åtta fall av mässling konstaterats på Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan den 10 december. I nuläget gör Smittskydd Västra Götaland bedömningen att ytterligare några fall kan dyka upp fram till och med 11 januari eftersom sjukdomen bryter ut först 6-18 dagar efter smittotillfället.

ANNONS

På grund av god vaccinationstäckning i Sverige blir dock utbrotten begränsade och Anne Olmarker betonar om att den extra beredskapen är försiktighetsåtgärder.

– Vi har inte något stort utbrott och det finns ingen anledning till oro. Det kan låta som drastiska åtgärder, men det är en extremt smittsam sjukdom och vi vill hindra att att den sprids till fler. Det är därför vi är på tå, säger hon.

Barnakuten stängdes efter misstänkt fall

Under natten mot torsdag tvingades barnakuten på Östra sjukhuset stänga efter ytterligare ett misstänkt fall. Först efter vädring kunde mottagningen öppna igen vid sjutiden på morgonen.

– Det var en ganska vag misstanke, men för säkerhets skull hanterar vi det som ett misstänkt fall och tar prover, säger Anne Olmarker.

Personer som tror att de kan vara smittade uppmanas att söka information och rådgivning via 1177 Vårdguiden och inte ta sig direkt till vårdcentral eller akuten eftersom det då finns en risk att smittan sprids.

– Vi vill också uppmana alla föräldrar att ta med barnens BVC-bok där vaccinationsinformation finns när man söker vård på sjukhuset. Och om det går att man undviker att åka kollektivt om man misstänker att man är smittad, säger Anne Olmarker.

ANNONS
ANNONS