Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emilia Werdien, är volontär på Gothenburg horse show och passar på att hälsa på en nordsvensk brukshäst på mässan. Bild: Per Wahlberg
Emilia Werdien, är volontär på Gothenburg horse show och passar på att hälsa på en nordsvensk brukshäst på mässan. Bild: Per Wahlberg

Mässa för hästar av alla sorter

Islandshästar, polishästar, käpphästar och en hästsimulator. Plus lördagsgodis i lösvikt. För hästar. Det är inte bara utrustning och kläder när ryttarfolket intar Svenska mässan.

Hästtransporter i en änden av hallen. En paddock i den andra. Däremellan finns allt som tänkas kan vad gäller hästsport inne i mässhallen under Eurohorse, mässan som anordnas i samband med Gothenburg horse show. Och för den som vill ge lördagsgodis till sin häst säljs hästgodis i lösvikt.

I paddocken visar två ekipage upp vad en ritt med islandshästar kan innebära, som exempelvis tölt i olika tempon.

Utanför en box strax bakom står Emilia Werdien och beundrar en nordsvensk brukshäst. Hon är volontär på hästshowen och har jobbat med det i över en vecka nu. Det är mycket som ska förberedas säger hon

– Nu hjälper jag till med allt möjligt i stallet och ser till att alla där, både hästar och människor, har det bra.

Hästmänniskor samlas

Det är tredje året i rad hon är på hästshowen och besöker den tillhörande mässan.

– Det är jättekul med alla hästmänniskor samlade på ett ställe. Och det är kul att se att det inte bara är tjejer, utan att det även är många män här.

Hon skulle gärna vara en av en dem som är med och tävlar på Gothenburg horse show, men högsta drömmen för Emilia är att rida in unghästar på heltid.

LÄS MER: Volontärerna bär Gothenburg Horse Show

Vunnit en ridlektion

Lotta Wikström och hennes dotter Alice har rest från Skara för att få en heldag på mässan och showen i Scandinavium. Alice har turen på sin sida och har precis vunnit en tävling där priset är en halvtimmas lektion på en hästsimulator. Simulatorn används som komplement till ridutbildningen vid Axevalla hästcentrum.

Nu sitter Alice upp på den konstgjorda svarta skönheten och har en hoppbana på skärmar framför sig. Bredvid henne står en instruktör och ger råd.

Mamma Lotta Wikström tycker det ser riktigt bra ut.

– Men jag hade inte vågat göra det inför så här mycket folk, säger hon och berättar att hon och dottern delar hästintresset och har varsin häst hemma i Skara.

Käpphästbana

Lovisa Holm och hennes kompis tränar också hoppning. De har med sig käpphästarna Maräng och Greyspot till mässan och står i kö att köra en hinderbana.

– Vi brukar träna hemma, säger Lovisa och berättar att det är hennes mamma som tillverkat Maräng och Greyspot.

Samtidigt som polisrytteriet i Göteborg tar plats i paddocken för att visa hur de tränar sina hästar höjer Lovisa hindren några snäpp. Hon tar sats och flyger över hindren tillsammans med sin Greyspot.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.