Att man missat att ta upp rivningen av Glöstorpsskolan 2017 är en av orsakerna till att lokalnämnden saknat pengar.
Att man missat att ta upp rivningen av Glöstorpsskolan 2017 är en av orsakerna till att lokalnämnden saknat pengar. Bild: Anders Ylander

Lokalnämnden får extra tillskott för att klara driften

Lokalnämnden får extra pengar så att den klarar driften under resten av året. En bättre ekonomisk prognos löste frågan som hängt i luften sedan början av sommaren.

ANNONS
|

Under onsdagens möte fattade kommunstyrelsen beslutet att bevilja lokalnämnden de 32 miljoner kronor extra som nämnden begärt för att klara ekonomin för 2019.

LÄS MER:Lokalnämnden fick inget besked om nya pengar

Ekonomin något bättre

Tidigare har budskapet från den styrande alliansen varit att det kommer att bli ett nej, eftersom pengarna saknas. Men stadsledningskontorets senast uppföljningsrapport, som visar att stadens ekonomi går bättre än väntat, har ändrat förutsättningarna.

– Det är resultatet av att vi fört en ansvarsfull ekonomis politik under året, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

LÄS MER:Lokalnämnden varnar för stora risker om den inte får mer pengar

En lång historia

Lokalnämndens ekonomi har varit en följetong och en källa till irritation från stadens ledning under i stort sett hela året. En kombination av ett nytt sätt att redovisa, kostnader som tidigare missats samt prognoser som slagit fullständigt fel har gjort att nämnden hamnat i ekonomiska bekymmer.

ANNONS

LÄS MER:Mer pengar – eller totalstopp för reparationer och underhåll

Ett nej hade fått konsekvenser

Kommunledningen håller sedan en tid tillbaka ett extra öga på förvaltningen för att stötta i arbetet att få ordning på situationen och alliansen trycker särskilt i sitt yrkande på att "det är av mycket stor vikt att lokalnämnden får ordning och reda i sin ekonomistyrning".

– Vi tycker ändå att det var rimligt att tillstyrka detta eftersom det är en engångsföreteelse och för att ett nej hade fått stora konsekvenser för verksamheten, säger Axel Josefson.

LÄS MER:Lokalförvaltningen tvingades räkna om – behovet steg med åtta miljarder

ANNONS