Ljusstråle sköt upp från solen

En ljusstråle sköt upp från solen på Göteborgshimlen vid solnedgången på långfredagen. Helena Bodin fångade ljusfenomenet på bild från sin balkong i Lundby.
– Det ser ut att kunna vara en halo, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Strax efter 20.00 på fredagskvällen såg Helena Bodin något hon aldrig sett förut på himlen. Just när solen var på väg ner bakom Volvo pentas fabriksområde på Hisingen sköt en ljuspelare upp från solen.

– Det var otroligt mäktigt att se. Helt magiskt, säger hon.

När Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, får se bilden tolkar hon det som en halo.

– Det är så klart svårt att säga säkert när man bara ser en bild men i går vid solnedgången hade vi ett annalkande frontsystem i väster vilket skulle kunna ge upphov till fenomenet, säger hon.

LÄS MER: Magnus fångade unikt ljusfenomen på bild

ANNONS

Iskristaller i molnen

En halo bildas när solljuset bryts i iskristaller som kan bildas i molnen. Den kan uppstå som färgade eller ofärgade ringar, bågar, pelare eller ljusa fläckar runt solen och ibland månen. Ordet härstammar från grekiskan och betyder cirkel.

– Även om det var plusgrader på marken så hade vi i det här fallet en del höga ismoln som innehöll iskristaller som gör att det här kan uppstå.

Helena Bodin fångade ljusfenomenet från sin balkong i Lundby.
Helena Bodin fångade ljusfenomenet från sin balkong i Lundby. Bild: Helena Bodin

Hur vanligt är det?

– Jag kan inte ge någon exakt procentsats men jag kan säga att det inte är helt ovanligt, säger Sofia Söderberg.

En av de första avbildningar som finns av en halo är från april 1535 då fenomenet ska ha uppstått över Stockholm.

Väcker tankar

Ljusfenomen har i alla tider förbryllat och fascinerat människan, så även Helena Bodin som fick många tankar på långfredagskvällen.

– Nu i coronatider när hela världen stängt ner så kändes det som att det här var solens sätt att visa att naturen är fantastisk, att vi fortfarande lever i en vacker värld och att jorden läker lite och blir starkare nu när vi människor tagit ett steg tillbaka.

– Jag tycker det är så många negativa nyheter nu så känns roligt att kunna dela med sig av något som ger glädje och hopp.

ANNONS

LÄS MER:Vackert ljusfenomen visade sig i Skövde

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS