Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amanda Dahl och Camilla Ottosson tränar tävlingslydnad med hundarna Enya och Birk i Azaleadalen i Slottsskogen. Bild: Mia Höglund
Amanda Dahl och Camilla Ottosson tränar tävlingslydnad med hundarna Enya och Birk i Azaleadalen i Slottsskogen. Bild: Mia Höglund

Livet går vidare i coronakrisen

Att jobba hemifrån och undvika sociala kontakter har för många blivit vardag under coronapandemin. Men runtom i Göteborg fortsätter livet att rulla på som vanligt.

Vackert väder, nyöppnade uteserveringar och en restauranginvigning lockade göteborgarna ur sina hem på lördagen. Omkring lunchtid var Slottsskogen lika full av människor som på vilken vårdag som helst. En del köade för att köpa korv, andra pausade promenaden för att köpa ballonger och vindsnurror till sina barn.

Camilla Ottosson och Amanda Dahl tog sig dit med hundarna Birk och Enya för att träna tävlingslydnad i miljö.

– Hundarna ska kunna göra alla moment trots alla störningar, ljud och människor som rör sig här, säger Camilla Ottosson.

Varken hon eller Amanda Dahl har ändrat livet särskilt mycket med anledning av coronaviruset.

– Jag har inte varit på några köpcentrum, men det är sällan jag är det ändå. Jag föredrar att vara ute såhär. Och det är jag inte orolig för att vara, säger Amanda Dahl.

Camilla Ottosson instämmer:

– Vi lever på som vi brukar. Jag har barn så det är klart att jag tänker lite extra på dem och att de ska tvätta händerna och så, men annars är det som vanligt, säger hon.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Mycket folk på uteserveringarna

Vid ett picknickbord har Remina Kisimov, Hanna Söderqvist och Emma Nordenberg just börjat packa ihop sina saker. De ska strax vidare med barnen för att titta på djuren i Slottsskogen.

– Vi är ständiga underhållare, så vi måste hitta på saker! Jag har hållit mig ganska mycket runt området där jag bor sedan coronaviruset bröt ut. Men vi ville komma ut och träffa varandra idag, säger Remina Kisimov.

– Och rasta barnen, tillägger Hanna Söderqvist.

En promenad bort har Linnégatans uteserveringar fyllts av människor som vill njuta av marssolens sista strålar innan den försvinner bakom hustaken. Hjalmar Svensson och Erik Brorsson, som sitter på Linnéterassen, funderar på var de ska gå härnäst för att fortfarande kunna få sol.

– Det har varit fantastiskt att sitta här. Vi har fortsatt gå ut och så trots coronaviruset. Kanske inte festat och så, men gått på gymmet, fortsatt leva liksom, säger Hjalmar Svensson.

Vågade sig ut till lekplatsen

Också i andra delar av stan rullar livet på. Vid lekplatsen vid Nya Skolan Länsmansgården står Ismet Zjajo och knuffar på gungan som barnbarnen Ella och Theo Zivanvic, 12 respektive 7 år gamla, sitter i.

– Jag och min fru har hållit oss inne ganska mycket på sistone. Jag är 72 och jag hade en hjärtattack för något år sedan, så jag är försiktig. Men barnbarnen ville komma ut idag, säger Ismet Zjajo.

Ella Zivanvic förklarar:

– Vi hade tänkt gå till en sjö och dricka te, men vi såg lekplatsen på vägen så då stannade vi här istället. Det är jättekul!

LÄS MER: Sjukvårdspersonal vill tacka Majken, 8, för presenten

Poppels invigde sin restaurang

Samma filosofi har Daniel Granath, bryggmästare, ägare och grundare av Poppels bryggeri, vars restaurang hade invigning på lördagen.

– Ja, vad ska man säga, vi har premiärdag mitt i coronapandemin. Det är klart att det känns osäkert. Det här är vår första restaurang, så det i sig är ju osäkert. Vi hade en del bokningar inför men många har droppat av. Men det har gått över förväntan. När vi öppnade vid ett var det redan omkring 30 personer här, säger han.

Man har fått anpassa sig lite grann efter omständigheterna. Invigningen blev mer lågmäld än man först hade planerat, och ny personal har fått rycka in eftersom både andrekocken och serveringspersonalen känt sig krassliga.

Sen lunch på nya restaurangen

– Sedan har vi dragit ner på antalet bokningar också, för att gästerna inte ska behöva sitta för nära varandra, säger Daniel Granath.

Vid restaurangens glasvägg, som vetter in mot själva bryggeriet, sitter Malin Sparrström, Kajsa Pelling och Olga Ott. De har spenderat förmiddagen med att vandra längs Götaleden och har nu stannat för en sen lunch och ölprovning.

– Vi visste inte om det skulle vara öppet, men det har varit jättetrevligt. Jag är lite tveksam till om man ska gå på restaurang i de här tiderna, men det var inte så himla trångt när vi kom, så det fick gå, säger Kajsa Pelling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.