Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Liseberg redigerade bort ljushåriga

Tio ungdomar fotograferades för Liseberg i utbyte mot ett åkpass. Men när bilden dök upp på hemsidan hade två av ungdomarnas hårfärger bytt ut.

När Liseberg skulle söka sommarjobbare för terminen ville de illustrera jobbannonsen med en bild. Med kort varsel bads en anställd på nöjesparken att dra ihop tio ungdomar som kunde tänka sig att vara med, i utbyte mot fri entré och åkpass. Jens Reimer och hans kompis ställde upp och åkte till Liseberg dagen efter.
– Det var så stor tidspress att få ihop jobbet, så hon som fått uppdraget att ta med sig folk kände inte ens alla som var med. Det var en vän till en vän och så vidare, säger Jens Reimer.

Hade blivit bortklippta

En fotograf tog med ungdomarna till baksidan av Liseberg, där de fotograferades i ljusblå Lisebergs-tröjor när de står i en cirkel och håller om varandra.
– Under tiden sa fotografen att han skulle retuschera in en attraktion bakom oss, och att han skulle fixa till ljuset så att det såg ut som sommar. Han verkade klar med vad han ville ha för typ av bild, säger Jens Reimer.
Men när bilden väl dök upp på Lisebergs hemsida och sociala medier två veckor senare, upptäckte Jens Reimer och hans kompis att det inte bara var attraktionen och ljussättningen som förändrats.
– Min kompis var inte längre med på bilden. Hans ansikte hade klippts bort och ersatts med en kille med mörkt hår och skägg, säger han.
Ytterligare en kvinna som varit med på den ursprungliga fotograferingen hade ersatts av en kvinna med mörkare hår. 

Ville ha mer mångfald

Annika Risberg, informatör på Liseberg, menar att det ibland i marknadsföringsmaterial justeras i bilder, och att det står att bilden kan redigeras i det kontrakt man skriver på som modell.
– I detta fallet var syftet att ta en härlig bild med en skön känsla och man insåg först efteråt att de här tio personerna inte gick i linje med signalen vi ville skicka. 

Vad är det för signal ni vill skicka? 
– Vi ville ha mer mångfald i bilden. Vi vill bättre spegla hur Göteborg ser ut i dag i vår personal och där är vi inte i mål än. Vi vill helt enkelt att fler ska söka sommarjobb hos oss och visa att vi är öppna för fler.

Hade det inte varit enklare att bara se till att ha en bra mångfald i bilden från början istället?
– Jo, självklart. Men den här tjejen bads att fixa ihop ett gäng på kort varsel, så det blev ett kompisgäng på plats. Det var först i efterhand som vi kände att vi ville ha en större blandning och en ny fotografering drogs ihop med två andra ansikten. Men jag förstår att det kan kännas tråkigt för ungdomarna som blev bortklippta.

Jens Reimer säger att han förstår Lisebergs syfte, men att han önskar att fotografen sagt till dem från början att någon eventuellt skulle klippas bort, i stället för att de skulle få reda på det av en slump i efterhand.
– Ja, jag förstår väl varför de gjorde det. Men jag tycker fortfarande att det är fult gjort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.