Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Liberalerna: Sätt in vakter i Göteborgs förorter

Liberalerna i Göteborg vill sätta in extra vakter i förorten för att motverka vad man kallar parallella rättssystem i Göteborgs stadsdelar. Trygghetsvakterna, som partiet kallar dem, skulle enligt förslaget rekryteras från allmänheten och arbetsledas av polisen. – Egentligen grundar det sig i att Göteborg behöver fler poliser, men poliser tar tid att utbilda, säger kommunalrådet Helene Odenjung.

Liberalernas förslag har nu lagts fram i en motion till Göteborgs kommunfullmäktige. Enligt partiet är det en åtgärd som man vill genomföra för att öka tryggheten i socialt utsatta områden som i till exempel Hammarkullen och Biskopsgården.

Helene Odenljung tar upp Landskrona som ett exempel på en kommun där man redan har genomfört ett liknande förslag. 

– Landskrona har provat en sådan här modell med trygghetsvakter och det skulle vi också vilja prova. Egentligen grundar det sig i att Göteborg behöver fler poliser, men poliser tar tid att utbilda och även om alla partier nu är engagerade i att få fler poliser så kommer de ta tid innan de finns på plats, säger Odenljung. 

Vad ska de här vakterna konkret göra?

– I Landskrona har det handlat mycket om att de har en lugnade effekt. Många upplever att det är väldigt otryggt på stan. Då har de här trygghetsvakterna haft en lugnade inverkan. Vi kan också se att det under helgkvällar inte heller alltid är jättetrevligt på alla linjer i kollektivtrafiken och en tanke skulle kunna vara att man har sådana här trygghetsvakter även vid vissa knutpunkter eller på vissa buss- eller spårvagnslinjer. 

I ett pressmeddelande skriver Liberalerna att förslaget är en åtgärd för att "återupprätta rättssamhället med anledning av den rådande situation med parallella rättssystem i flera av Göteborgs stadsdelar".

Helene Odenljung tror inte att extra vakter skulle få motsatt effekt och istället skapa ytterligare oro i Göteborgs förorter. 

– Jag tror faktiskt inte det. Man kan ju bara titta på de senaste dagarna i Stockholm där det har varit mycket fler synliga poliser och vad det haft för inverkan på människor. Väldigt många kvinnor upplever det också otryggt att stå själva vid till exempel en spårvagnshållplats och jag tror att det är precis tvärtom - att människor hade upplevt en ökad trygghet av ett sådant här förslag.

Behöver de här vakterna någon särskild utbildning som ni ser det?

– Nej, men de ska vara arbetsledda av polisen. Det här är ingen polisfunktion utan det ska vara en trygghetsskapande åtgärd. I Landskrona har vakterna varit anställda av kommunen och där har man sett att skadegörelsen har minskat. Det handlar om människor som har vanliga jobb på andra tider av dygnet. Man såg att det var kompisen mamma som var ute som trygghetsvakt och då var det inte så kul att bli igenkänd av henne, säger Odenjung.

Har ni någon uppfattning om hur många vakter det skulle kunna handla om och hur mycket ett sådant hör förslag skulle kunna kosta?   

– Man får gör en kartläggning över vilket behov som finns. Vissa bostadsbolag kanske kan minska sina kostnader nät det gäller skadegörelse. Då skulle det här kanske kunna bli en besparing istället då man slipper andra utgifter. 

Men det kan ni ju inte veta på förhand, ni måste ha någon uppfattning i kronor och ören kring hur mycket pengar ni skulle vilja satsa?

 – Först vill vi se vad vad det här kan ge. Då får olika bolag titta på det här tillsammans med berörda förvaltningar och kollektivtrafiken. I Alliansens förra budgetförslag avsatte vi fem miljoner kronor för att kunna göra det här i kollektivtrafiken. Det skulle kunna handla om både mer och mindre pengar. 

Du säger att de här är en åtgärd som ni vill genomföra i väntan på att Göteborg ska få fler poliser, men det här är ju ett förslag som ni också anser behöver utredas. När tror du att det här skulle kunna bli verklighet i Göteborg? 

– Om flera partier tycker det är en bra idé skulle det kunna gå ganska fort, kanske redan i höst, säger Helene Odenljung. 

Socialdemokraterna i Göteborg har avböjt att kommentera förslaget.

"Frågan rör en gammal motion som de lagt tidigare och som kommer behandlas i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna kommer ta ställning till frågan då och har tyvärr inget att säga nu", skriver kommunikationsombudsmannen Andreas Sjöö i en kommentar till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.