Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lena Ferm (M) avgår

Moderaten Lena Ferm lämnar alla uppdrag på egen begäran.
"Jag lämnar inte med flaggan i topp", skriver hon i ett mejl till GP.

Sedan ett ett par veckor tillbaka har det hängt ett avgångskrav över Torslandamoderaten Lena Ferm. Stormen kring henne startade med att hon på Twitter skrev att de flesta invandrare är analfabeter. Det var ett inlägg hon snabbt ångrade och tog bort, men en genomgång av hennes aktiviteter på sociala medier visade att det var en del i ett mönster, där retweeets och gillande av rasistiska och islamofobiska inlägg var vanligt förekommande.

I samband med att hennes agerande på sociala medier blev känt krävde Moderaternas distriktsordförande David Josefsson att hon skulle lämna alla sina uppdrag, något hon i det läget vägrade göra.

– Jag är uppriktigt heligt förbannad, sa David Josefsson då.

Lena Ferm är ledamot i SDN Västra Hisingen samt, sedan en dryg månad, andre vice ordförande i distriktsstyrelsen. Hon var också, fram till i tisdags, ordförande i individutskottet i Västra Hisingen, ett uppdrag hon entledigades från av stadsdelsnämndens politiker tidigare i veckan.

LÄS MER: Lena Ferm (M) petad som ordförande i individutskottet

Lämnar alla uppdrag

I samband med den händelsen ställde GP ett antal frågor till Lena Ferm – och tidigt på torsdagsmorgonen kom ett svar, där Ferm skriver att hon lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan: ”Drevet mot mig har nu även drabbat dem som står mig nära och situationen måste få ett slut”.

Hon skriver också att hon inte lämnar med flaggan i topp, utan att detta är en sorgens dag: ”Efter 18 års lång och trogen tjänst inom Moderaterna anser jag inte att jag gjort mig förtjänt av den häxjakt som nu förs mig”.

LÄS MER: Torslandamoderaten kallade invandrare analfabeter

Lena Ferm svarade till en början på frågor, men har sedan under den fortsatta rapportering om hennes agerande på sociala medier valt att inte svara på några ytterligare frågor. När hon nu till sist mejlar till GP betonar hon åter att hon inte orkar svara på några frågor och att hon från och med nu önskar att bli lämnad i fred: ”Trots det enorma stöd och förtroende jag haft av partikollegor, vänner och framförallt familj, är striden inte längre värd det, då jag nu känner att det går ut över min hälsa”, skriver hon och avslutar med:

"Livet som fritidspolitiker, med långa kvällsmöten, låga ersättningar och risken att få klä skampåle i media, är nu över. Jag tackar för mig."

Partiets distriktsordförande David Josefsson tycker att Lena Ferms beslut att avgå är ”rimligt under rådande omständigheter”.

– Hennes agerande på Twitter har inte varit förenligt med moderata värderingar, säger han.

LÄS MER: Frågan är om partiet inte haft koll – eller inte brytt sig

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.