Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Larmet: Räddningstjänsten kommer inte fram till sjöarna

När besökare till Göteborgs sjöar och hav inte parkerar sina bilar rätt riskerar räddningstjänstens utryckningsfordon att inte komma förbi. Om de inte kan komma fram kan människors liv stå på spel.
– Ja, det kan ju vara så i slutändan, säger Kenny Thuresson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

I somras när det var riktigt varmt var det många som ville svalka sig med ett dopp. Flera tog bilen till badplatserna vilket på vissa ställen skapade ett parkeringskaos så att räddningstjänsten hade svårt att komma fram med sina utryckningsfordon. Nu händer det igen, fast den här gången är anledningen att folk vallfärdar till sjöar och hav för att åka skridskor, promenera eller vinterbada.

Vid flera tillfällen när räddningstjänsten varit ute vid sjöar och hav har de märkt att många parkerat så att de inte hade kunnat komma fram med sina räddningsfordon vid larm. Därför uppmanar nu räddningstjänsten folk att tänka på hur de parkerar.

– Vi ser att det är samma problem som på sommaren. Man blockerar in- och utfarter. När det är en mindre grusväg ner till sjön ställer man sig på båda sidorna om vägen – då kommer inte vi fram. På vissa ställen är vägen så smal att man inte ska ställa sig där alls, säger Kenny Thuresson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Kenny Thuresson är insatsledare vid räddningstjänsten i Storgöteborg. Bild: Räddningstjänsten
Kenny Thuresson är insatsledare vid räddningstjänsten i Storgöteborg. Bild: Räddningstjänsten

Han fortsätter:

– Vi har sett att man parkerar så att det inte ligger en fri lucka för våra räddningsfordon att ta sig fram.

Anledningen är så klart att de måste kunna komma fram för att rädda personer i nöd. Och just nu är det många som vill ut på isarna, vilket kan innebära en risk att hamna i vattnet.

– Tiden är avgörande, vi kan inte leta alternativvägar och sällan finns det ens alternativ. Drattar man i vattnet nu är det väldigt kallt, det tar inte många minuter innan man bli så nedkyld att man själv inte kan ta sig upp. Då måste vi kunna komma fram fort för att rädda.

Kenny Thuresson uppmanar alla att ställa sig innanför p-rutorna, och är det inga rutor är det ingen parkeringsplats. Är det markerat med räddningsväg eller bommar får man aldrig ställa sig där. Parkera också på samma sida som tidigare bilar säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.