I anmälan beskrivs hur intagna bland annat kommunicerar via avloppsrör och varnar varandra när personal närmar sig i korridoren.
I anmälan beskrivs hur intagna bland annat kommunicerar via avloppsrör och varnar varandra när personal närmar sig i korridoren. Bild: Anders Hofgren

Larm om lyhört häkte: ”Mördare får fritt spelrum att planera”

Häktade personer, misstänkta för allvarliga brott, kan planera och tipsa varandra om hur man kommer undan rättvisan. Det är bilden som målas upp i en JO-anmälan om Göteborgs häktesceller. Nu bekräftar Kriminalvården att lyhördheten är ett problem. "Vissa åtgärder har redan vidtagits i de nu aktuella lokalerna, men dessa har inte helt löst problemen med lyhördhet”, skriver Kriminalvården i ett yttrande.

ANNONS
|

Det är Justitieombudsmannen (JO) som begärt yttrandet, efter att de fått in en anmälan om lyhördheten. Det var en intagen på häktet som ligger bakom anmälan, i vilken hen larmade om att personer i olika celler kunde prata med varandra. Dels om vardagliga ting, men också om specifik brottslighet.

”Om vad man ska säga och inte säga i förhör och i rätten, tips om hur man ’kommer undan’ trots, enligt de själva, ’blodfläckar på jeansen’ och så vidare”, beskriver den intagne situationen i anmälan.

LÄS MER:Häktade kommunicerade genom avloppsrör

”Det är frustrerande då mördare, langare och vapeninnehavare får fritt spelrum att planera sin ’frigivning’ varenda kväll”

ANNONS

Visslingar och kodord i toalettrör

Enligt anmälaren ska även personer som är häktade och har belagts med restriktioner ha kommunicerat med andra intagna. Hen beskriver också att det, intagna emellan, upprättats ett slags larmsystem som används när kriminalvårdare och vakter närmar sig cellerna.

”Det finns kodord för hur man ska tala, till exempel via toaletten/rören, eller någon som visslar på ett visst sätt för att uppmärksamma att de hör personal på väg”, står att läsa i anmälan.

LÄS MER:Mördaren inifrån häktet: "Jag ska hitta åklagaren och ha ihjäl henne"

Ljudisolerade rum en säkerhetsrisk för häktade

Anmälan i fråga gjordes i november i fjol, och nu har alltså Kriminalvården yttrat sig i ärendet. Man bekräftar att lyhördheten är ett problem, men gör gällande att det är ett väldigt komplicerat sådant. Orsaken är att det handlar om en balansgång mellan å ena sidan rättssäkerhet och personlig integritet, och å andra sidan de intagnas säkerhet och trygghet.

”Ljudisolerade rum innebär säkerhetsrisker utifrån individsynpunkt då de omöjliggör för personal att höra höga ljud från ett rum ut i korridoren. Vidare kan det upplevas som obehagligt eller skrämmande för en intagen att placeras i ett helt isolerat och ljudlöst utrymme”, skriver Kriminalvården i sitt yttrande.

LÄS MER:Personalen på häktet tackas med storstädning och bulle

Har hållit workshop med häktesexpert

Man menar också att det påverkar arbetsmiljön, då ljudisolerade dörrar är betydligt tyngre än de dörrar som släpper igenom visst ljud. Även om lyhördheten beskrivs som ett problem utan en definitiv lösning, uppger myndigheten att man försöker förbättra situationen.

ANNONS

”I sammanhanget kan noteras att det nyligen har hållits en workshop i ämnet vid vilken bl.a. regionens häktesexpert deltog”, skriver Kriminalvården i sitt yttrande.

LÄS MER:Göteborgsadvokat förde ut information från häktet – varnas

LÄS MER:Häktespersonal målade intagnas ägg – får kritik av JO

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS