Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Richard Labontee och Jonas Carlsten sprang det milslånga Sylvesterloppet under nyårsafton föreställande ninja turtlesfigurererna Leonardo och Donatello. Bild: Anders Ylander
Richard Labontee och Jonas Carlsten sprang det milslånga Sylvesterloppet under nyårsafton föreställande ninja turtlesfigurererna Leonardo och Donatello. Bild: Anders Ylander

Löparfest bjöd banrekord, glitter och ninja turtles

Under den magiska halvtimmen på milen – det gjorde tyske Karsten Meier när cirka 1 600 löpare gjorde upp i Sylvesterloppet i Göteborgs innerstad på nyårsafton. Han slog Mustafa Mohamed med en hårsmån. Men stilpoängen gick till löparna med färggranna nyårsmunderingar och ninja turtles-dräkter.

Ett klart väder med lite blåst, det bjöd den 39:e upplagan av Sylvesterloppet, uppkallad efter nyårsaftonens namnsdagsbarn. Vid start och målfållan på Heden hittar GP Anna och Malin Camén, mor och dotter, i löparkläder strax före start.

– Det var Malin som övertygade mig om att jag skulle springa, jag anmälde mig i går, säger Anna Camén.

Är du van löpare?

– Jag brukar springa Midnattsloppet och har sprungit Göteborgsvarvet, så det ska nog gå bra.

En bit därifrån står Johanna Michaëlsson iförd en glittrande nyårsklänning utanpå löparkläderna med en BK Häcken-mössa på huvudet.

– Jag har varit skadad och firar nu att jag kan springa igen. Jag ser fram emot det. Innan skadan så sprang jag Lidingöloppet och även maratonlopp, men favoriten är halvmaraton.

Många olika stilar bland löparna

Artistens Robyns smittande musik börjar ljuda ur högtalarna och de många löparna studsar upp och ned på stället. Och så börjar det närma sig start i milloppet som passerar bland annat Avenyn, Skånegatan och går igenom Gårda. Eliten med herrar och damer gör några ruscher i startfållan och går och ställer sig. Och så bär det av – i högst olika takt. Från vindsnabba, smidiga löpare i täten med koncentrerade blickar i fjärran, till löpare i skön lunk iförda maskeradkostymer.

– Jag är Donatello och Richard Labontee här är Leonardo, förklarar Jonas Carsten iförd en ninja turtles-kostym som knappast är särskilt optimal ur luftmotståndsynpunkt.

Efter att ha sprungit ut på Sten Sturegatan, därpå vikit in på Engelbrektsgatan är löparna strax ute på Avenyn. Där står Bengt och Lena Wernersson och hejar högljutt på dottern Alice.

– Det var jag som lurade henne att ställa upp och springa, men sedan blev jag själv förkyld och får stå här och heja, säger Bengt Wernersson.

Mustafa Mohamed i hård spurtstrid med tyske Karsten Meier – det blev Meier som vann med en hårsmån på nya banrekordet 29:48. Bild: Anders Ylander
Mustafa Mohamed i hård spurtstrid med tyske Karsten Meier – det blev Meier som vann med en hårsmån på nya banrekordet 29:48. Bild: Anders Ylander

Spurtstrid gav nytt banrekord

En mil går snabbt – i varje fall om man är elittränad. Banrekordet innan årets upplaga av Sylvesterloppet är precis under halvtimmen, Strömstads Mikael Ekvall gjorde 30:03 år 2017, medan Ullevis Charlotta Fougberg gjorde 33:26 ifjol.

Och årets upplaga gick fort. På upploppet blev det en riktigt rafflande spurtstrid mellan Mustafa ”Musse” Mohamed och Karsten Meier, den senare tävlande för LG Braunschweig i Tyskland. Och det blev den tyske löparen som drog det längsta strået och precis lyckas besegra hemmahoppet på mållinjen. Och det nya banrekordet för herrar, klockad av arrangerande Solvikingarna, lyder 29:48. GP bytte ett par ord med den mycket trötte men nöjde vinnaren.

– Jag var övertygad om att Musse skulle vinna, men jag fann lite krafter kvar de sista fem hundra meterna.

Bästa dam blev norsk-amerikanska Annie Bersagel, tävlande för IK Tjalve – hennes tid blev 33:51.

– Jag hade en grupp gutter kring mig under en stor del av loppet. Jag ledde efter sex kilometer och tycker det här var ett kjempeflott arrangemang, säger den mycket trötta vinnaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.