Lång debatt för fortsatt kort arbetstid

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende fortsätter. Det beslutade kommunfullmäktige efter en lång debatt.

ANNONS
|

Efter en och en halv timme debatt – där Daniel Bernmar (V) var upp i talarstolen 17 gånger – kom till sist beslutet. Försöket kommer att slutföras som planerat.

Projektet med sex timmars arbetsdag på äldreboendet har pågått i drygt ett år. För det andra året har inte några medel avsatts från kommunen centralt, utan finansieringen kommer från stadsdelen Västra Hisingen som fått skjuta till 8 miljoner kronor från sitt egna kapital.

Det är ett skäl till att fullmäktigeledamoten Birgitta Simonsson (M), som också är vice ordförande i Västra Hisingen, tillsammans med Maria Rydén (M) krävt att projektet ska avslutas.

ANNONS

– Det egna kapitalet är avsett för oförutsedda utgifter och Västra Hisingen har gott om andra problem, säger Birgitta Simonsson, och pekar bland annat på situationen iskolorna i stadsdelen.

Maria Rydén (M) säger att projektet är ”oärlig politik”, ett försök som aldrig kan leda någonstans eftersom det skulle kosta 500 miljoner kronor om året att ge alla äldreboenden i staden samma förutsättningar.

– Det finns inga sjöar med pengar. Daniel Bernmar är som pojken med guldbyxor. Vi har en skyldighet att hantera medborgarnas pengar varsamt, säger Birgitta Simonsson.

Motionen fick stöd i kommunstyrelsen där SD röstade med M och övriga allianspartier för att avbryta projektet. Men under fullmäktigedebatten gjorde Vägvalet klart att de inte tyckte att det finns skäl att stoppa det.

– Jag tycker inte att motionärerna imponerar i sin argumentation. Det känns mest som ett ogint försök att stoppa projektet, säger Vägvalets Theo Papaioannou.

– Försök med sextimmars arbetsdag görs även inom sjukvården. Det borde ni känna till.

Med Vägvalets stöd röstade 45 ledamöter med de rödgröna, och 35 för att stoppa projektet. En ledamot avstod.

Efteråt var Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för äldrevård, lättad.

– Det känns skönt att kunna slutföra projektet, så att vi kan dra alla slutsatser. Omställningen ger full effekt efter två år, säger han.

ANNONS

Du var uppe i talarstolen 17 gånger, vilket lär vara rekord. Varför?

– Det är viktigt att klargöra vissa saker. Och halva debatten gick åt till att putta tillbaka det till ämnet.

Han vänder sig mot motionärernas uppgifter att det skulle kosta 500 miljoner kronor att genomföra försöket på alla äldreboenden.

– Vi har skissat på det. Det kostar inte så mycket och man gör dessutom stora andra besparingar i den offentliga ekonomin om färre är sjuka och arbetslösa.

Men har de inte en poäng, det är för dyrt för att genomföra brett?

– I ett framtida mer hållbart och jämställt arbetsliv kan arbetstidsförkortning bli ett inslag.

Det omdiskuterade försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende har debatterats ett antal gånger. Några vill att detta ska vara kvar, andra vill inte det. Då det gäller parkeringssituationen är frågan hur man löser det på Saltholmen.

Det här är bara två av de lokala frågor som GP:s reporter Arne Larsson bevakar. Han rapporterar live på gp.se under hela mötet med start 16.00.

ANNONS