Dottern Veronica var 30 år när hon i mars 2003 hittades mördad i grannlägenheten i huset där hon bodde. Några dagar senare hittades den 44-årige grannen nedgrävd under en balkong.
Dottern Veronica var 30 år när hon i mars 2003 hittades mördad i grannlägenheten i huset där hon bodde. Några dagar senare hittades den 44-årige grannen nedgrävd under en balkong.

Länsstyrelsens miss stoppar mordrättegången

Länsstyrelsen i Stockholm sjabblade bort mejlet från hovrätten och skickade inte rättens begäran om delgivning vidare till Kina. 16 år efter mordet på Veronica Lin i Högsbo ställs därför rättegången i hovrätten in för fjärde gången.

ANNONS
|

– Jaaa... Man undrar lite – hur kan det vara så här? Det verkar vara en bristande rutin, där på länsstyrelsen, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som fram till torsdagsmiddagen hade räknat med att den 4 september inleda hovrättsförhandlingen mot Veronicas ex-make You Lin.

Tre gånger tidigare har förhandlingar i hovrätten ställts in eftersom den kinesiske miljardären inte gått att få tag i.

Mejlade i november

Denna gång var hovrätten ute i god tid: 12 november i fjol mejlades länsstyrelsen i Stockholm en begäran om internationell delgivning, vilket den är centralmyndighet för.

Ärendet registrerades, diariefördes och hovrätten i Göteborg fick en automatisk bekräftelse på att dess begäran mottagits.

ANNONS

Tiden gick. När inget delgivningskvitto med You Lins namnteckning kommit den 8 augusti, skrev hovrätten till länsstyrelsen i Stockholm och undrade om delgivningen hade lyckats.

Då upptäcktes att hovrättens mejl från i november blivit liggande, ohanterat hos länsstyrelsen:

"I Länsstyrelsens dåvarande rutin ingick inte att enheten som handlägger delgivning utomlands ska underrättas om en inkommen begäran. De personer som ska handlägga ärendet fick därför inte reda på att det hade inkommit", skriver Mikael Wiman på länsstyrelsen i Stockholm, och ber samtidigt hovrätten om ursäkt för det besvär som "de beskrivna bristerna i rutiner" orsakat domstolen.

Kurirpost till Kina

I ett försök att reparera fadäsen skickade länsstyrelsen redan 9 augusti en begäran om hjälp till Sveriges ambassad i Beijing. För säkerhets skull kompletterade mejlet med en försändelse tre dagar senare via UD:s kurirpost.

Men: 14 augusti meddelade ambassaden att de inte kan hjälpa till. Under torsdagen mejlar tredjesekreteraren en förklaring: en ny kinesisk lag gör att myndigheterna i landet måste ha tre månader på sig fram till förhandling för att kunna hjälpa till med en delgivning.

Därmed var hovrätten, än en gång, tvungen att ställa in rättegången mot You Lin, som är misstänkt för anstiftan till mordet på Veronica Lin.

Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud säger sig aldrig ha stött på ett ärende med lika mycket krångel. Dock är hon fortfarande inställd på att det ska bli en rättegång.

ANNONS

– Överklagandet finns, målet är öppet och det finns ingen preskriptionstid. Så jag hoppas verkligen det blir ett avslut, säger hon.

"Parodi på rättvisa"

Senast hovrättsförhandlingen ställdes in var i augusti i fjol.

– Det börjar bli en parodi på rättvisan, sa Stig Lindgren, Veronicas pappa då.

Dottern Veronica var 30 år när hon i mars 2003 hittades mördad i grannlägenheten i det hus i Högsbo där hon bodde. Efter några dagar hittades den 44-årige grannen nedgrävd under en balkong.

Misstankarna riktades mot You Lin som Veronica låg i skilsmässa och vårdnadstvist med. Han häktades men släpptes i brist på bevis och åkte hem till Kina.

I juni 2005 häktades han i sin frånvaro. I november 2014 greps han i Storbritannien och fördes till Göteborg.

Här åtalades You Lin för anstiftan till mord och dömdes i maj 2016 till livstids fängelse.

Men rättegången togs om, sedan en nämndeman varit jävig. Denna gång friades You Lin av tingsrätten, och han återvände återigen till Kina.

ANNONS