Coronaviruset i Göteborgs avloppsvatten har sjunkit till den lägsta nivån sedan innan fjärde vågen.
Coronaviruset i Göteborgs avloppsvatten har sjunkit till den lägsta nivån sedan innan fjärde vågen. Bild: Fredrik Sandberg

Lägsta coronahalten i avloppen i Göteborg på över ett halvår

Coronahalten i avloppsvattnet i Göteborg har den senaste veckan sjunkit till den lägsta nivån sedan före jul – alltså innan den fjärde coronavågen.
– Jag hoppas verkligen att vi närmar oss slutet nu, säger Heléne Norder, mikrobiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Slutet för spridningen av coronaviruset kan enligt Heléne Norder, mikrobiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, vara nära. Den senaste veckomätningen av virushalten i Göteborgs avloppsvatten visar en tydlig nedgång, och halten är den lägsta sedan den fjärde coronavågen för över ett halvår sedan.

– Det är jätteroligt att det har gått ner så mycket, vi har väntat sedan i julas, säger Heléne Norder.

Den aktuella statistiken bygger på mätningar från den 26 september till den andra oktober, och om nedgången håller i sig återstår att se.

LÄS MER:Dödsfallen i covid-19 har ökat kraftigt

”Först då kan man andas ut”

– Det vet vi först efter nästa veckas mätningar, och det är först då man kan börja andas ut, säger Norder.

ANNONS

Den nuvarande halten coronavirus i avloppsvattnet motsvarar den medelnivå som uppmättes i fjol, före den fjärde våg av smitta som drabbade Sverige i början av 2022.

– Vi har haft lite coronavirus i avloppsvattnet hela tiden, men efter våg fyra har det alltid legat betydligt högre och aldrig riktigt gått ner, säger hon.

Den kraftiga nedgången tror Heléne Norder beror på en god vaccinationstäckning och att många redan varit smittade av tidigare coronavarianter.

– Jag hoppas bara att det håller i sig och att det inte kommer en ny variant som vi inte har träffat på tidigare. Jag hoppas verkligen att vi närmar oss slutet nu, säger hon.

LÄS MER:Stor studie: Kvinnors mens påverkas visst av covidvaccin

LÄS MER:Friska barn ska inte längre vaccineras mot covid-19

ANNONS