Beskedet: Brinnande Almirante Storni bogseras till Göteborg

Fartyget Almirante Storni brinner fortfarande ute på havet. Senast i helgen behöver man bogsera fartyget i hamn. Nu står det klart att Göteborgs hamn ska ta emot Almirante.
– Diskussionerna har fortsatt under eftermiddagen och kvällen och det blir Göteborg, säger Claes Hansson på Transportstyrelsen till TT på torsdagskvällen.

ANNONS
|

Det formella beslutet har ännu inte tagits, men i praktiken står det nu klart att det är till Göteborgs hamn det brinnande fartyget ska bogseras, uppger Hansson.

– Det är i praktiken bestämt, nu ska det formaliseras på ett riktigt sätt så att rederiet får de besked de behöver, säger han till TT.

De senaste dagarna har Kustbevakningen och privata bogseringsbåtar pumpat miljontals liter över fartyget, samtidigt som specialutbildade brandmän på fartygsbränder har varit ombord.

”Närmar oss det läge då bärgning måste äga rum”

Trots massiv vattenbegjutning såg man tidigare i veckan indikationer på en ökad värmespridning ombord. Detta efter att polismyndigheten från sin helikopter gjort nya undersökningar med hjälp av värmekamera.

ANNONS

Under torsdagen tycktes värmespridningen stanna av. Bedömningen är dock fortfarande att fartyget måste bogseras i hamn för att helt kunna släckas.

– Min bedömning är att eftersom det krävs sådana resurser över så lång tid, utan att ändå kunna släcka branden, närmar vi oss det läge då en bärgning måste äga rum, säger Fredrik Hallerström, Kustbevakningens räddningsledare, i ett uttalande på torsdagskvällen.

Begärde förstärkning från Norge

Samtidigt som branden tidigare i veckan bedömdes ha dämpats gjorde myndigheterna som är involverade i den omfattande insatsen bedömningen att branden kommer att bli svår att få helt släckt ute till havs.

Den fortsatta planen är därför att försöka bogsera in fartyget till kaj eller lugnare vatten för att där kunna lyfta bort last för att enklare komma åt brandhärden långt ner i lasten i höjd med däcklinjen.

Då insatsen är resurskrävande och har pågått sedan i lördags har svenska myndigheter också begärt förstärkning från Norge i enlighet med den kallade Bonnöverenskommelsen. Överenskommelsen tecknades i slutet på 60-talet och omfattar till exempel hur de involverade länderna kan samordna insatser i samband med stora olyckor.

– I den starka vinden, och den låga temperaturen, börjar våra egna fartyg nu bli rejält nedisade. Det för konsekvenser för materielen ombord, säger Jesper Bäckstedt.

ANNONS

Ytterligare två fartyg anslöt på kvällen

Norska Kystvaktens fartyg KV Bergen satte av mot ankarplats A utanför Vinga, och anlände under onsdagskvällen.

Under kvällen fick man även förstärkning i form av Viking Loke – ett offshorefartyg chartrat av den bogserare som anlitats av Almirante Stornis rederi.

– De två fartygen innebär en välkommen resursförstärkning. Våra två fartyg Poseidon och Triton kommer fortsätta bekämpa branden under natten, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Hallerström i ett uttalande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS