Kvinnan misshandlades med brödkavel och träpinne samt utsattes för strypgrepp. Nu döms maken.
Kvinnan misshandlades med brödkavel och träpinne samt utsattes för strypgrepp. Nu döms maken. Bild: Polisen

Kvinnan flydde med barnen: "Han sa att det kommer vara slut med oss idag"

Kvinnan ställde sig vid fönstret för att någon skulle se att maken misshandlade henne. Hon blev strypt, slagen med en brödkavel och dödshotad.
– Han sa att det kommer vara slut med oss idag. Sedan började jag springa för mitt liv, vittnade hon om.

ANNONS
LocationGöteborg||
Kvinnan misshandlades med brödkavel och träpinne samt utsattes för strypgrepp. Nu döms maken.
Kvinnan misshandlades med brödkavel och träpinne samt utsattes för strypgrepp. Nu döms maken. Bild: Polisen

Den lilla pojken satt och grejade med mammans telefon under måltiden. När pappan tog telefonen ifrån pojken började han gråta och en diskussion uppstod mellan föräldrarna.

Mannen tog då ett grepp om kvinnans hals med sina båda händer och klämde åt samtidigt som han sa: "Jag kommer att döda dig".

Hon kämpade emot och sparkade mot mannen.

– Hade jag inte försvarat mig hade jag säkert dött, sa hon i förhör.

När hon kom loss slog han henne med både öppen hand samt med en brödkavel och trästång.

– Första slaget var i ansiktet, på ögonen pannan. Jag kände mig yr. Andra slaget var på huvudet hårt kraftigt.

ANNONS

Förhörsledaren: Hur kände du då?

– Jag kände att själen lämnade kroppen.

"Springa för mitt liv"

Under misshandeln ställde sig kvinnan vid fönstret, hon slet i persiennerna för att någon skulle se vad som hände i lägenheten. Det hindrade inte maken från att fortsätta slå.

Kvinnan berättade i förhör att barnen bevittnade misshandeln:

– Vårt barn kom fram till pappan och sa att han inte skulle slå mig, sa hon och fortsatte:

– Han vänder sig också mot barnen och då försökte jag rusa ut med barnen. Han sa att det kommer vara slut med oss idag. Sedan började jag springa för mitt liv, vittnade hon om.

Kvinnan lyckades fly till en granne tillsammans med barnen. Här fick hon hjälp att ringa polisen.

– Hon var rädd, riktigt rädd, sa grannen i förhör.

När polisen kom till platsen satt mannen i lägenheten och drack te.

Slipper fängelse

Händelsen utspelade sig i Angered i augusti i år. Mannen, som är i 35-årsåldern, har nu dömts för misshandel och olaga hot mot sin fru.

Straffet landar på villkorlig dom med samhällstjänst i 60 timmar. Rätten skriver att om man hade valt fängelse som påföljd hade det blivit två månaders fängelse.

Tingsrätten konstaterar i domen att misshandeln skett i parets hem, inför barnen och att tillhyggen använts. Även om brottsligheten anses vara av "sådan art att påföljden ska bestämmas till fängelse" konstaterar man ändå att samhällstjänst är lämpligt utifrån "vad som framkommit om NN:s person. NN är tidigare ostraffad och det saknas särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet".

ANNONS

Under utredningen fanns misstankar om grov kvinnofridskränkning. Men fler tillfällen än det mannen nu döms för gick inte att styrka, stödbevisning saknades.

– Domstolen kan inte ta hänsyn till detta alls eftersom det inte är åtalat för det och då kan domstolen inte heller beakta det i sin påföljdsbestämning, säger extra åklagare Mikael Sjöholm.

Han kallar påföljden som nu döms ut för "en andra chans" för mannen, samtidigt som han konstaterar att det är svårt att säga om en person kan komma att begå nya brott i framtiden.

"Normala bråk"

Maken döms mot sitt nekande. Han menar att han tagit tag i hustruns kläder runt halsen och drog ner henne bara för att hon skulle lugna sig och inte göra grannarna oroliga.

– Det är normala bråk som har inträffat. Barnet sitter för mycket med mobilen eller ipaden och jag vill att han ska sluta med det och hon vill inte det så hon skriker åt mig.

Han har inte kunnat svara på hur kvinnan fick sina skador.

– Hon kanske har slagit sig själv när hon gick ut, spekulerade han i förhör.

Tingsrätten anser dock att kvinnan gett ett trovärdigt intryck och bedömer hennes berättelse som självupplevd.

Mannen frias för misshandel i ett fall – mot sin son. Enligt mamman ska maken även ha gett sonen en örfil i samband med att han blev fråntagen telefonen. Pojken har inte förhörts, på grund av sin låga ålder, och utöver vittnesuppgifter finns ingen annan bevisning. Gärningen är därför inte styrkt anser rätten.

ANNONS
ANNONS