Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Kungen och drottningen på besök i Göteborg

Det var dubbelt kungligt under fredagen i Göteborg. Drottning Silvia kunde äntligen inviga det nya barnsjukhuset vid Sahlgrenska och i samma veva döpte kung Carl XVI Gustaf forskningsfartyget Skagerak på andra sidan staden. GP var på plats för att ta del av festen.

Det är knäpptyst när Sveriges drottning stiger in i rummet på barnsjukhuset vid Sahlgrenska, döpt efter kungligheten själv.

Solen lyser genom glasväggen till den nya innergården och när alla satt sig tar barnkören från Göteborgsoperan ton.

Drottningen fick höra egenskrivna låtar

Det är dags för invigning för barnsjukhusets nybyggda del, efter att pandemin satt stopp för ceremonin tidigare i år. Det hela har tagit fem år att bygga och kostat två miljarder kronor. En dubbelt så hög kostnad än som var tänkt.

Drottningen tittar upp mot balkongerna ovanför hennes huvud. Vid räckena står barn med gula kronor på huvudet.

Invigningen fylls med musik och tal. När drottningen går upp på scenen har 9-åriga patienten Siri Alenström precis fått spela upp sin låt för publiken.

– Tack Siri, det var fint, säger drottningen innan hon inleder sitt tal.

Klippte inget band under invigningen

Sedan är det dags att officiellt inviga sjukhuset, men inte genom att klippa något band.

Med hjälp från två barn som vårdats på sjukhuset, Aylin Kurt och Emil Thulin, knyter hon istället ihop två blåa band till en rosett. Det är en symbol för att den nya och gamla delen blir ett.

– Det ni gör här är till glädje för många. Jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull uppgift, säger drottning Silvia.

Siri Alenström gungar i takt till musiken hela tiden. Både när artisten Victor Leksell uppträder och när de spelar upp hennes egen låt. Efter invigningen berättar Siri att hon håller på att skriva mer musik.

– Den handlar om mitt gosedjur Nisse. Han är en isbjörn, säger Siri Alenström, som håller i en nalle hon fått av drottningen.

LÄS MER: Sahlgrenskas toppmoderna barnsjukhus står nu klart

LÄS MER: Därför skippar Sahlgrenska att ringa i cancerklockan

Kungen invigde forskningsfartyget

Samtidigt, i en annan del av stan. Drottningens make traskar upp för landgången vid Nya Varvet, där han ska inviga Göteborgs universitets nya fartyg R/V Skagerak.

Det var 2013 som Göteborgs universitet beställde det supermoderna forskningsfartyget för 127 miljoner kronor.

Det skulle vara klart för leverans 2015.

Bakslagen var dock många och tunga. Först i mars 2020, fem år för sent, kom fartyget till Göteborg – men det var fortfarande inte färdigbyggt. I maj var det mesta på plats men framdrivningssystemet krånglade och behövde bytas ut. Till slut kostade fartyget runt 200 miljoner istället.

Krossar flaskan mot skrovet

Det är strålande sol när kungen håller sitt invigningstal framför skrovet.

– Det är det första året i FN:s decennium för havsforskning. Här hoppas jag att Skagerak ska spela en viktig roll i Sveriges deltagande, säger han.

Bredvid honom står en stor flaska, specialtillverkad av is, fylld med bubbelvatten. Kungen erbjuds att krossa den mot Skagerak för att döpa skutan.

– Nu skall fartyget döpas. Jag lyfter fram den här, om kungen kan dunka in den i skrovet. Ja, den går att lyfta. Om kungen nu vill dunka in den...

– Jo, ja, jag har förstått det, skrattar kungen.

Han svingar flaskan och lyckas krossa den på första försöket följt av applåder. Se dopceremonin och drottningens besök på barnsjukhuset i videoklippet högst upp i artikeln.

LÄS MER: GU:s fem år försenade fartyg hemma i Göteborg – fortfarande inte färdigt

LÄS MER: Fartyget Skagerak har superlod – men måste bogseras

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.