Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kraftig dimma över hela Göteborg

Inom loppet av tio minuter på fredagsmorgonen tätnade dimman över Göteborg och sikten var i omkring en timme kraftigt begränsad över stora delar av staden.
– Från kamerorna på Älvsborgsbron och Lisebergstornet är det rena mjölken, det går inte att se ner till marken, berättade Thomas Magnusson på Trafik Göteborg.

När de tidigt uppstigna göteborgarna vaknade upp under fredagsmorgonen möttes de av en kraftig dimma. Från relativt bra sikt i staden, tätnade dimman hastigt runt klockan 06.00 på morgonen.

Thomas Magnusson är trafikledare på Trafik Göteborg som har kameror över hela staden.

– Det ser likadant ut över allt när jag tittar i kamerorna. På Älvsborgsbron och i Lisebergstornet sitter ju kamerorna ganska högt upp. Där är det rena mjölken, det går inte att se ner till marken, berättade Magnusson strax efter klockan 06.00.

Som ett täcke över stan

Charlotta Eriksson är meteorolog på SMHI. Hon berättar att den kraftiga dimman tillsammans med låga moln under morgonen låg som en bank som sträckte sig från havet och in mot Göteborg.

– Den här banken fortsätter mot Boråshållet, men når inte hela vägen fram till Borås.

Charlotta Eriksson förklarar fortsatt att fredagsmorgonens väder, med kraftiga dimma, beror på att det under natten och morgonen rörde sig ner kallare luft över västkusten.

– Det har varit en lite kyligare morgon och kallare luft kan inte innehålla lika mycket vattenånga så när temperaturen faller så kondenserar luften. Sedan har det också kommit in lite fuktigare luft från havet och det tillsammans har bildat den här dimbanken.

Charlotta Eriksson berättade att dimman skulle lätta under förmiddagen, vilket den också började göra vid 7-tiden.

– Så fort solen börjar värma lite mer så kommer dimman att lättna. Vi kommer inte att få riktigt lika varma temperaturer som föregående dagar, utan det kommer bli beskedligare temperaturer på upp till runt 13-14 grader. Det kommer också att bli lite mer moln, men kanske inte helt igenmulet, säger Charlotta Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.