Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftig brand vid Slottsskogsvallen

Slottsskogshallen har kollapsat efter en kraftig brand som rasat under hela natten mellan söndag och måndag. Det ryker fortfarande kraftigt på platsen under morgonen och det brinner på flera platser i byggnaden.
Under söndagskvällen fick polisen även in uppgifter om att två pojkar i 12-årsåldern ska ha eldat i närheten och under morgonen inledde polisen en förundersökning gällande mordbrand.

Det var strax efter klockan 18 på söndagskvällen som larmet kom om att det brann i en idrottshall i närheten av Frölundaborg och Slottsskogsvallen.

Vid klockan tio på måndagsförmiddagen ryker det fortfarande från brandresterna vid Slottsskogsvallen och det som en gång var Slottsskogshallen har kollapsat. Både rök och röklukt ligger kvar över området. Enligt räddningstjänsten är det i övrigt lugnt på brandplatsen. Tre till fyra enheter från räddningstjänsten finns kvar på platsen med tio till tolv brandmän.

– Det brinner i resterna av den kollapsade byggnaden, men är ingen spridningsrisk och lugnt på platsen. Det är inte klart när vi kan avsluta insatsen, utan vi kommer att vara kvar en bit in på dagen, säger Johan Eklund, larm och ledningsoperatör, vid räddningstjänsten.

Mikael Brahm, larmtekniker vid Idrott och förening vid Göteborg stad, var på plats vid hallen under måndagsmorgonen. Han sköter bland annat om brandlarmet i den hallen som nu brunnit ner. Men det var inte han som fick larmet igår.

– Jag hade gått och lagt mig med barnen när jag läste om det. Då skickade jag ett sms till min chef och fick bekräftat att det var den här hallen som brann.

Mikael Brahm jobbar som larmtekniker vid Idrott och förening vid Göteborg stad och är ofta vid hallen som nu brunnit ned. Bild: Petter Trens
Mikael Brahm jobbar som larmtekniker vid Idrott och förening vid Göteborg stad och är ofta vid hallen som nu brunnit ned. Bild: Petter Trens

Mikael Brahm pekar på resterna av den stora entrén som vikt sig av lågorna och nu ligger platt på marken och berättar att det bland annat fanns en löpbana innanför dörrarna. I ena hörnet finns ett skyddsrum kvar, men resten av hallen ligger utbränd på marken. Det ryker fortfarande från det svarta bråtet.

– Det känns overkligt det här. Det var en gammal hall men den fungerade ju och användes mycket, säger Mikael Brahm.

Besvärligt släckningsarbete

Räddningstjänstens insatsledare under natten var Oscar Hed. Vid åttatiden på måndagsmorgonen berättar han att flera omständigheter gjorde nattens släckningsarbete besvärligt.

– Det var i stort sätt en fullt utvecklad brand redan när vi kom fram. Och så blåste det 20 sekundmeter på det, så det var besvärligt, säger han.

I ett tidigt skede i släckningsarbetet började man arbeta hårt för att branden inte skulle sprida sig till närliggande byggnader.

– Skogen i närheten var inte största problemet utan byggnaden bakom som bara ligger tre meter bort. Det var en av våra taktiker att kraftsamla så det inte spred sig till den byggnaden.

Inne i idrottshallen fanns en hel del redskap i plast eller gummi, något som inte underlättade släckningsarbetet.

– Det är en idrottshall med mycket brännbart, mycket plast och gummi som ökar belastningen såklart. Och tillsammans med kraftiga vindar gjorde det att det var väldigt svårt att få bukt på det.

Nu är branden under kontroll och räddningstjänsten kommer vara på plats under större delen av dagen för eftersläckningsarbete.

Göteborgs Friidrottsförbunds styrelseordförande Jahja Zeqiraj åkte själv till olycksplatsen under söndagskvällen för att bilda sig en egen uppfattning om branden.

– Alla göteborgare har en relation till området. Det är självklart ett hårt slag mot idrotten men det viktigaste just nu är att se till att begränsa skadorna och att inga personer kommer till skada, säger Jahja Zeqiraj.

60-tal brandmän på plats

Räddningstjänsten fanns på plats hela söndagskvällen med tolv brandbilar. Ett 60-tal brandmän var under kvällen involverade i räddningsarbetet och under den tidiga morgonen finns alltså 12 stycken kvar på platsen.

Även två ambulanser befann sig på platsen, tillsammans med polis under söndagen.

– Vi är på plats med tre enheter och biträder främst räddningsledaren med det som behövs. Det går ett närliggande spårvagnsspår där som troligtvis kommer att behövas spärras av på grund av rökutvecklingen, sa Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst på söndagskvällen.

Polisen: Pojkar i tolvårsåldern eldade i närheten

Under kvällen kunde polisen meddela att det kommit in uppgifter om att två pojkar i tolvårsåldern ska ha lekt med eld i närheten av byggnaden.

– Föräldrarna till pojkarna har kontaktat polisen. Man hörde av sig och berättade att det skulle kunna vara två pojkar i tolvårsåldern som har luntat eller eldat litegrann i närheten av byggnaden, säger Andreas Odén.

Huruvida händelsen startade branden eller inte är oklart enligt Odén.

– Jag kan inte spekulera i det. Vi får utreda det spåret närmare, så får vi se vad det ger.

Byggnaden kollapsade

Vid 23.30 var branden fortfarande inte under kontroll.

– Själva byggnaden har kollapsat och rasat. Vi håller på med släckning för att begränsa spridningsrisken på platsen, sa Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten hade vid midnatt ramat in branden, men den var då fortsatt inte kontrollerad.

– Branden är inte släckt men den är inte under kontroll heller. Men det är ett stabilare läge nu än för några timmar sedan, och det finns ingen spridningsrisk i nuläget, säger larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax efter midnatt lämnade polisen platsen.

Under måndagen kommer en teknisk undersökning göras på platsen så snart släckningsarbetet är färdigt och brandplatsen svalnat något. Polisen meddelade under morgonen att de inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Viktigt meddelande till allmänheten

Den omfattande branden föranledde också att SOS gick ut med ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) klockan åtta på söndagskvällen. Då uppmanades de boende i området nära branden att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

"Viktigt meddelande till allmänheten i Göteborg och Göteborgs kommun, i Västra Götalands län. Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation".

Vid 23.35 meddelade SOS via VMA att faran var över för allmänheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.