Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kosttillskott mot schizofreni

Ett tiotal göteborgare med schizofreni blir först i världen med att pröva ett kosttillskott. Förhoppningen är att återställa patienternas minne och sociala liv.
De första patienterna påbörjar behandlingen redan i januari. I en första fas kommer bara ett fåtal patienter från psykiatrin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, maximalt 15, att ingå i behandlingsstudien. Om utfallet blir positivt har man för första gången någonsin en möjlighet att påverka sjukdomens effekter på intellekt och socialt samspel.
- De läkemedel som finns idag är alla inriktade på att behandla psykosen, den del av sjukdomen som ger vanföreställningar och hallucinationer, förklarar professor Jörgen Engel vid farmakologiska institutionen vid Sahlgrenska Akademin.

Inget nytt på 50 år
Men det finns ingen behandling som påverkar de schizofrenisjukas mycket vanliga problem med störda minnesfunktioner och socialt utanförskap.
- Nej, de senaste 50 åren har det egentligen inte hänt så mycket nytt när det gäller schizofreniläkemedel, säger Jörgen Engel. Det mesta har handlat om dopamin.
Den aktuella studien baserar sig på de helt nya forskningsfynd som nyligen gjorts vid institutionen - problemen kan orsakas av en överproduktion av kväveoxid i hjärnan.

Resultat av djurstudier
I djurstudier har man tydligt sett kopplingen mellan för mycket kväveoxid i hjärnan och olika typer av minnesstörningar - svårt att lära nytt, svårt att komma ihåg, svårt att sortera information. Djuren som gjorts psykotiska med hjälp av ett läkemedel hade också tydliga brister i det sociala samspelet med andra djur.
Genom att blockera bildningen av kväveoxid fick djuren tillbaka en normal hjärnfunktion. De presterade bättre på alla minnestester och samspelt med andra djur normaliserades. Man använde sig av aminosyran Lysin, en av 20 aminosyror som protein består av. Lysinet går in och bryter överproduktionen av kväveoxid genom att påverka en annan aminosyra, L-arginin.

Finns i baljväxter och kött
Lysin är en så kallad essentiell aminosyra som kroppen inte själv kan tillverka, den måste tillföras via maten. Vissa livsmedel som baljväxter, kött och fisk är rika på lysin.
- Vi känner oss trygga med substansen. Så vitt vi vet går det i princip inte att överdosera, säger Jörgen Engel. Det enda vi känner till är magknip vid extremt höga doser, sex gånger så höga som våra patienter kommer att få.

Som tillägg till annan behandling
Lysin kommer att ges som tillägg till annan behandling. Man räknar med att patienter med svår påverkan på minne och sociala funktioner kommer att vilja ingå i studien. Patienterna kommer att få ta 6 gram lysin dagligen i form av ett pulver under en månad. Patienternas minnesfunktioner och sociala förmågor kommer att mätas innan behandlingen påbörjas, efter de fyra veckorna och efter ytterligare fyra veckor utan lysin.
- Om det blir några effekter bör dessa komma ganska omedelbart, säger Caroline Wass som inom kort presenterar fynden i sin avhandling.
Men resultatet av studien beräknas inte vara klart förrän om ett år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.