Så här tänker sig arkitekten att det ska se ut på Skånegatan mellan polishuset och den gamla Shellmackstomten när bygget är klart om drygt två år.
Så här tänker sig arkitekten att det ska se ut på Skånegatan mellan polishuset och den gamla Shellmackstomten när bygget är klart om drygt två år.

Kontorskomplex tar över Skånegatan

ANNONS
|

Om drygt två år, under tredje kvartalet 2015, ska kontorshyresgästerna ta de nya husen på Skånegatan 1-3 i besittning. Tomt har i ett antal år varit en parkeringsplats.

På onsdagen startade NCC bygget av sin största kontorsfastighet hittills i Göteborg – 22 000 kvadratmeter.

– De tidigare kontorsbyggnaderna på Ulleviområdet ser mer ut som klassiskt moderna hus med mycket glas. På Skånegatan har arkitekterna tänkt på ett annat sätt. Det blir fyra sammanlänkade kontorsbyggnader med varierande höjd, varav det högsta är på nio våningar. Fasaderna får rundade hörn och en varm tränyans, säger Tobias Holmqvist, affärschef på NCC Construction.

I hörnet Ullevigatan-Skånegatan har den gamla Shellmacken ersatts med ett höghus i glas och betong. Där huserar numera bland andra konsultföretaget WSP och kriminalvården. Enligt NCC har Ulleviområdet har blivit ett eftertraktat område för svenska storföretag.

ANNONS

I den nya byggnaden på Skånegatan 1-3 har konsultbolaget Sweco hyrt över hälften av kontorsytan. som tidigare rymt en parkeringsplats

Göteborgs city växer på höjden. Och de nya kontorsfastigheterna, som totalt upptar cirka 4000 kvadratmeter mark, kommer att synas väl ifrån Ullevis läktarplatser.

– Det är en positiv samhällsutveckling. Trots att Sveriges tillväxt är svag just nu, verkar företagen se ljust på framtiden. Pensionsbolaget Alecta köpte kontorsskrapan på Ullevigatan för över en halv miljard. Det tyder på att området betraktas som ett tillväxtcentrum, säger Manne Aronsson, regionchef på NCC Property Development.

Det nya kvarteret kommer att bestå av fyra huskroppar på sex till nio våningar. Husen länkas samman med ett gemensamt garage, entréplan samt plan två för att skapa kommunikation mellan kontoren.

Fasaderna får ett skivmaterial med höga fönster för maximerat ljusinsläpp. Rundade hörn och en midja vid varje våningsplan ska ge byggnaderna ett levande och dynamisk uttryck, heter det i NCC:s beskrivning av huskropparna.

Byggnaderna skall miljöcertifieras enligt Green Building och Breeam. Det senare står för Building Research Establishment Environmental Assessment Method och anses vara världens ledande system för att bedöma omfattningen av miljöpåverkan relaterade till byggnader.

ANNONS