Kommunstyrelsen utreder nu om fyrverkerier ska förbjudas i Göteborgs stad.
Kommunstyrelsen utreder nu om fyrverkerier ska förbjudas i Göteborgs stad. Bild: Bendiksby

Kommunen utreder ett förbud mot fyrverkerier

Kommunstyrelsen beslutade under onsdagen, efter ett medborgarförslag, att utreda ett eventuellt förbud mot försäljning och användning av fyrverkerier.
– Vi ser också att det kan finnas problem med fyrverkerier så det är bra att frågan utreds vidare, säger kommunalrådet Emmyly Bönfors (C).

ANNONS
|

Efter nyår 2019 skickade en privatperson in ett medborgarförslag om ett förbud mot fyrverkerier i Göteborg. V och MP föreslog därför att ett förbud mot fyrverkerier skulle utredas vidare.

Enligt deras yrkande skadas flera människor varje år så allvarligt av en nyårsraket att de behöver uppsöka sjukvård. Yrkandet tar också upp att många sällskaps- och lantbruksdjur är rädda för fyrverkerier.

Används som vapen mot blåljuspersonal

Utöver det konstaterar de båda partierna att det har blivit allt vanligare att kriminella använder fyrverkerier som vapen, speciellt i våld mot blåljuspersonal.

Alliansen är tveksamma till ett förbud, men föreslog i ett gemensamt yrkande med Demokraterna att frågan ska utredas vidare. Emmyly Bönfors (C) säger att firanden med fyrverkerier redan idag är mer begränsat än det har varit tidigare.

ANNONS

– Vi vill se om det går att hitta en väg som gör fler parter nöjda. För de som upplever det här som ett problem så är det ett väldigt stort problem – men för gemene man är det inte så stort.

Det roliga och fina ska ställas mot lidandet och då är det bra att det utreds ordentligt.

Hon anser att förslaget måste tas på allvar.

– Även om det inte är en majoritet som tycker att det är ett problem så behöver man ta den minoriteten som gör det på allvar och se vad som går att göra, sedan är det också en fråga om miljöhänsyn såklart.

Nu vill kommunstyrelsen att frågan utreds och man beslutade också att skärpa och förtydliga lokala ordningsföreskrifter.

Wannholt (D): ”Fyrverkerier sprider kemikalier”

Kommunalrådet Martin Wannholt (D) välkomnar en ordentlig utredning av användningen av fyrverkerier.

– Vi vill se hur långt man kan gå i begränsningar här eftersom det är så många människor och djur som drabbas. Plus att fyrverkerier sprider kemikalier. Det är ett bra förslag som har kommit fram. Om det kommer gå att genomföra det eller inte är en annan fråga, men det roliga och fina ska ställas mot lidandet och då är det bra att det utreds ordentligt.

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) menade att en utredning inte är nödvändig i dagsläget och vill istället invänta resultatet av de regleringar som infördes under förra året för att se effekterna av dem.

ANNONS

– Jag tycker förslaget tar upp en viktig poäng. Samtidigt är det en balansgång. Fyrverkerier, framförallt på nyårsafton, är en viktig tradition, men lagstiftningen skärptes förra året och vi vill först se vilka effekter den lagstiftningen får innan vi eventuellt går vidare med fler regleringar.

Reglerna för nyårsraketer har ändrats flera gånger under de senaste åren:

2002: Smällare förbjuds.

2008: Förbud mot fyratums stjärnrör. Förbudet ledde till att ingen sedan dess avlidit i Sverige på grund av nyårsfyrverkerier.

2014: Förbud mot raketer med krutvikt på över 75 gram. De kan tränga in i kroppen och explodera.

2019: Från mitten av 2019 krävs tillstånd, vilket innefattar utbildning, att skjuta raketer med pinne för privatpersoner.

Stadsledningskontoret genomförde under 2016 en översyn av stadens lokala ordningsföreskrifter, någon förändring avseende föreskriften om fyrverkerier föreslogs.

Källa: Kommunstyrelsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS