När förskolan i Skogome började byggas saknades bygglov och startbesked. Nu får lokalförvaltningen betala straffavgift för regelbrottet.
När förskolan i Skogome började byggas saknades bygglov och startbesked. Nu får lokalförvaltningen betala straffavgift för regelbrottet. Bild: Anders Ylander

Kommunen byggde förskola utan bygglov – får straffavgift

Lokalförvaltningen ska betala närmare en miljon kronor i sanktionsavgift för att de börjat bygga en förskola utan att bygglov och startbesked var klart.
– Högst beklagligt och olämpligt. Vi ska föregå med gott exempel, säger Tor Assarsson, projektansvarig på lokalförvaltningen.

ANNONS

I mitten av mars ringde telefonen hos en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret. I andra änden fanns en tillfällig projektledare på lokalnämnden som berättade att de satt igång att bygga en förskola i Skogome – utan bygglov och startbesked – och undrade vad de skulle ta sig till.

Dagen efter gjorde stadsbyggnadskontoret en inspektion på platsen. Fotografier från inspektionstillfället visar att det inte precis var någon överdrift att bygget påbörjats: hela byggnaden var uppförd, tak, dörrar och fönster fanns på plats.

– Helt oacceptabelt, säger Monica Daxler, tillförordnad chef för byggnadsavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Fick chansen att riva bygget

På byggnadsnämndens senaste möte fattade nämnden beslut om att lokalförvaltningen ska betala en byggsanktionsavgift på 995 000 kronor för att de startat bygget utan lov. I handlingarna framgår att lokalförvaltningen varit medvetna om felaktigheten – men ändå valt att starta arbetet. Samt att de fått chansen att "rätta till det som olovligen utförts", något som i det här fallet hade inneburit att riva förskolan, men att de istället valt att acceptera sanktionsavgiften.

ANNONS

Monica Daxler på stadsbyggnadskontoret säger att det som hänt är både ovanligt och anmärkningsvärt.

– Lokalförvaltningen har tankar om att bygglovshanteringen kunde gått fortare. De har förstås en oerhörd press på sig, men det här är ändå inte okej, säger hon.

I ett yttrande till byggnadsnämnden utvecklar Tor Assarsson lokalförvaltningens syn på saken. Han skriver att lokalförvaltningen ansökte om en nybyggnadskarta i maj 2017. Ett halvår senare sökte man bygglov enligt den preliminära nybyggnadskarta man fått.

Billigaste att ta straffet

Ytterligare ett halvår och ett par kompletteringar senare väntade lokalförvaltningen fortfarande på att stadsbyggnadskontoret skulle utfärda en definitiv nybyggnadskarta, och därmed kunna utfärda bygglov.

Tiden gick och till sist började lokalförvaltningen bygga. Trots att de nödvändiga papperen saknades.

– Vi hamnade i en situation där vi stod inför valet att antingen avbeställa en entreprenad – och det är kostsamt eftersom man står med en skadeavgift – alternativt att sätta alla arbetare på stillestånd, och det hade förmodligen varit ännu dyrare, säger Tor Assarsson.

Så ni gjorde bedömningen att det var billigare att göra fel?

– Nej, det är inte så att vi gjort någon taktisk avvägning. Det här är väl snarare ett resultat av att både vi och stadsbyggnadskontoret har väldigt mycket att göra.

ANNONS

Brandfrågan inte löst

Han säger att lokalförvaltningen, efter de kontakter de haft med stadsbyggnadskontoret, såg bygglovet som en ren formaliasak.

– Det är ingen skillnad på den preliminära nybyggnadskartan och den antagna. Så det fanns inget lagmässigt hinder att godta bygglov, säger han.

Monica Daxler håller inte med om den beskrivningen. Hon beskriver nybyggnadskartan som ett centralt dokument som innehåller mycket viktig information och i det här fallet var det frågor kring brand och släckvatten som man ännu inte hade löst.

– Det är tekniska krav som måste uppfyllas. Här börjar man projektera utan att vi är med på det och utan att man redovisat för oss hur man ska lösa det. Det är allvarligt, säger hon.

Efter inspektionen i mitten av mars stoppades bygget, till dess att bygglovet var klart ett par veckor senare.

ANNONS