Kommunal toppchef sägs upp

ANNONS
|

Lisskulla Lindström tillträdde som personaldirektör för Göteborgs stad 2004. Men efter samtal med stadsdirektören Bengt Delang om personalavdelningens framtid står det klart att hon nu ska lämna sin tjänst.

- Vi har gjort en samlad bedömning av vad den nya HR-organisationen behöver för utvecklingen framåt och hennes egna behov, säger Bengt Delang.

Vem är det som säger upp kontraktet, hon eller du?

- Det är jag som har sagt upp henne.

Får hon med sig något avgångsvederlag?

- Hon har ett avtal som säger att hon har sex månaders uppsägningstid och under den perioden ska hon jobba. Sedan har hon 18 månadslöner i avgångsvederlag som räknas av om hon får ett nytt jobb, säger Bengt Delang.

ANNONS

Hon är en av de högst betalda i kommunen. Vad tjänar hon?

- Strax över 100 000 kronor i månaden.

Du säger att hennes behov har vägts in. Om hon vill vidare ska inte hon säga upp sig då?

- Vi har haft en diskussion och gjort en samlad bedömning men det är vi som sagt upp henne.

Ligger det någon typ av missnöje i botten ?

- Nej, Lisskulla Lindström har genomfört väldigt många viktiga förändringar och på ett mycket bra sätt. Det handlar inte på något sätt om missnöje utan om att vi behöver en annan kompetens i den fortsatta utvecklingen, säger Bengt Delang.

Lisskulla Lindström säger att hon har för avsikt att arbeta under den sex månader långa uppsägningstiden. Att hon nu slutar ser hon som en naturlig del i det förändringsarbete som genomförts.

- Jag har varit länge på min befattning och nu är det dags att någon annan tar vid, säger hon.

Även om avgångsvederlaget ingår i hennes avtal är ambitionen från Lisskulla Lindströms sida att inte behöva nyttja det.

- Jag har en förhoppning om att hitta en lösning som gör att jag inte behöver ta del av avgångsvederlaget, säger hon.

Vad ska du göra nu?

ANNONS

- Det är inte riktigt klart ännu men det finns några olika alternativ.

Lisskulla Lindström har hamnat i hetluften vid några tillfällen under sin tid som personaldirektör. Bland annat fick hon tidigt information om brister i den ekonomiska styrningen inom kommunens arbetsmarknadspolitiska projektet UPP. När GP senare avslöjade ett sytematiskt fusk inom projektet uppstod frågan om varför hon inte agerat på de första varningstecknen. Så här svarade hon GP den gången:

– Jag uppfattade inte då som att det var några tunga svåra frågor. Det var ganska enkla frågor som man skulle kunna rätta till. Det var mer eller mindre misstag för att man inte kunde rutinerna.

När hon i dag ser tillbaka på sina år som personaldirektör summerar hon en spännande tid. Hon poängterar också att hon inte varit ansvarig i de fall där det framkommit oegentligheter inom olika förvaltningar och bolag inom staden, så heller inte i fallet med projektet UPP.

- Nej, mitt jobb har varit att hålla ihop processen och se till att de medarbetare och chefer som varit involverade har hanterats på ett bra sätt. De är också människor och det är sådana frågor jag arbetat med, säger hon.

Hon tycker samtidigt att det är trist att fokus de senaste åren legat mycket på negativa händelser inom kommunen.

ANNONS

- Det är synd och tråkigt att de här diskussionerna tagit så stor del av utrymmet. För det pågår hela tiden väldigt mycket bra saker i Göteborgs stad, säger hon.

ANNONS