Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/9

Koffertmordet - nyckelpersonerna som var med

Kofferten som påträffades i havet utanför Gåsö visade sig innehålla bålen av en styckad kvinna med titeln grevinna. Koffertmordet är ett av de mest omskrivna morden i Sveriges brottshistoria.

På tisdagen uppmärksammas mordet i TV-programmet Veckans Brott. Den här händelsen går 48 år bakåt i tiden.

78-åriga Ulla Björkman från Skene fram berättar att det är hon som är det "hemliga" vittnet i tisdagens Veckans Brott, med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft. Ulla Björkman var bland annat på 1960-talet känd som roulettdrottningen och hon är mamma till melodifestivalsgeneralen Christer Björkman.

LÄS MER: Leif GW tar upp styckmordet på Margareta

Dykare hittade kofferten på Gåsö

Koffertmordet blev mycket uppmärksammat. Den sjunde augusti 1969 hittade två dykare som höll på med undervattensarbete utanför Skaftö en koffert som låg och flöt i havet nära stranden på Gåsö.

– Vi öppnade väskan och såg något som var inlindat i kedjor, berättar en av dykarna. Vi skojade lite om vad det kunde vara och kontaktade sedan polisen.

Den här dagen var sjöpolis Knut Karlsson i tjänst. Det var först meningen att de skulle bege sig norrut när de fick nya order att åka till Gåsö där väskan hade påträffats.

– Vi begav oss dit så fort vi kunde och träffade de som hittat väskan, säger Knut Karlsson. Vi förstod snabbt att det var något märkligt som hade påträffats i havet och vi kontaktade därför kriminalpolisen i Uddevalla. Jag öppnade väskan och kände en fruktansvärd lukt. Man får inte glömma bort att kroppen legat i havet en längre tid.

Enda journalisten på plats

Sjöpolisen transporterade väskan till Dragsmark där polisen väntade. Samtidigt hade uppgifterna börjat spridas till olika medier. Eric Andersson, lokalredaktör på Bohusläningen, hade fått tips att något var på gång och befann sig som enda journalist vid färjeläget när polisen förde i land resterna av den styckade kvinnan.

En stund senare återvände sjöpolisen till Ångbåtsbryggan i Lysekil där Bohusläningens andra representant i Lysekil, Terje Fredh, stod och väntade.

– Vi hade fått ett tips om att något var på gång, säger Terje Fredh. Inledningsvis var det inte någon större uppståndelse på kajen när polisen dök upp. Men det tog inte lång stund innan vi fick reda på vad som hade hänt.

Den mördade var grevinna

I resväskan låg bålen av en kvinna. Nyheten att en styckad kvinnokropp hade påträffats i havet blev snabbt en riksnyhet och det tog inte lång tid innan TV och andra företrädare för olika riksmedia dök upp i Lysekil, som var en sommaridyll där det inte hände speciellt mycket.

Det visade sig att den döda kvinnan var grevinnan Margareta af Forselles från Göteborg. Hon var gift med greve Bengt af Forselles och tvingades ibland ut i prostitution för försörjningens skull. Båda två var arbetslösa och alkoholiserade. Grevinnan hade försvunnit från biljardsalongen Sjöboden på Andra Långgatan i Göteborg i samband med att hon behövde ta en nypa luft.

Stor uppmärksamhet internationellt

Händelsen fick stor uppmärksamhet i Sverige och utomlands. Enligt Terje Fredh handlade det om ett av de största medieuppbåden i Lysekil någonsin. Det var ungefär lika många journalister på plats som vid den tragiska olyckan med Scandinavian Star och polisen höll presskonferens varje dag.

– Situationen var stundtals helt hysterisk och vi fick varje dag in flera tips till redaktionen. Vid ett tillfälle fick vi tips om en klippa nära havet där det fanns massvis med blod. Vi begav oss snabbt dit och då visade det sig att en ung kille råkat trampa på en snäcka och börjat blöda. Många av tipsen som vi tog emot hade anknytning till havet och handlade om mystiska saker som flutit i land.

Två finländare greps och hängdes ut

Två finländare greps efter en dryg månad och hängdes ut i kvällspressen där de fick smeknamnen "Grisen" och "Ärransiktet". Det visade sig snart att de inte hade med saken att göra och släpptes.

Ett par år senare fick polisen in tips om en 35-årig läkare i Göteborg som brukade plocka upp prostituerade men som avlidit i april 1971 i en överdos av alkohol och tabletter. Läkaren hade kopplingar till Gåsö och det fanns vittnesuppgifter som pekade på att han varit i kontakt med Margareta af Forselles.

Förundersökningen lades ner den 28 januari 1972 och fallet är polisiärt avslutat. Det är oklart vad som hände natten då grevinnan försvann.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.