Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen omhändertogs av polis i centrala Göteborg efter att ha varit på rymmen i 18 timmar. Bilden är tagen ur en förundersökning från polisen och är från ett annat tillfälle.  Bild: Anders Ylander/Polisen
Mannen omhändertogs av polis i centrala Göteborg efter att ha varit på rymmen i 18 timmar. Bilden är tagen ur en förundersökning från polisen och är från ett annat tillfälle. Bild: Anders Ylander/Polisen

Knivmördaren tog narkotika på rymmen från rättspsyk

Den morddömde man som var på rymmen i Göteborg för två veckor sedan testades positivt för ”flera substanser” efter att han infångats. Mannen ville ändå bli frisläppt, men en dom från Förvaltningsrätten slår fast att vården ska fortsätta.

På eftermiddagen fredag 8 oktober kom larmet om att en man hade avvikit från den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg.

– Han ska ha gjort någon form av ärende på stan tillsammans med personal och i samband med det ha sprungit därifrån. Om det var en eller flera personer med från sjukvården vet jag inte, sade Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Mannen dömdes i fjol till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att ha mördat Sandra Krantz, en tidigare flickvän, i Majorna. Under morddagen gjorde mannen sig dessutom skyldig till två andra brutala attacker på två män.

Mannen har ett mycket våldsamt förflutet. Han har ett belastningsregister som består av uppemot 40 avsnitt och har tillbringat stora delar av sitt vuxna liv i fängelse. Bara två veckor före mordet släpptes han från sitt senaste straff.

En polis som mött honom i tjänsten har uttryckt att den dömde mördaren är "den farligaste" hen träffat under alla år i yrket.

Under fredagskvällen och natten sökte polisen intensivt efter rymlingen och på lördagsmorgonen fick polisen in ett tips från allmänheten att mannen befann sig vid Drottningtorget. En kort stund senare kunde han gripas odramatiskt.

Mördaren ville att vården skulle upphöra

Trots detta ansåg mannen själv att den rättspsykiatriska tvångsvården skulle upphöra. När Förvaltningsrätten i Göteborg tog upp ärendet i veckan så vittnade chefsöverläkaren om att mannen visserligen tidigare medverkat i behandling och medicinering, men att han rymt och efter återkomsten till Rågården ”testats positivt för flera substanser”.

Även en utomstående specialistläkare i psykiatri hördes i rätten och gjorde bedömningen att kombinationen av mannens psykiska störning, brottens karaktär och att han rymt och då intagit narkotika talar för hög risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Förvaltningsrätten beslutade att mannen är i fortsatt behov av sluten rättspsykiatrisk vård och hans begäran att släppas fri avslogs.

LÄS MER: Julias mamma blev mördad hemma i Majorna

LÄS MER: Mördade kvinna i Majorna – anses vara psykisk sjuk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.