Klubbstuga i Frölunda totalförstörd i brand

Strax innan klockan fem på torsdagsmorgonen kom ett larm om en brand i en klubbstuga i Västra Frölunda. Den orsakade en betydande rökutveckling och flera enheter från räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet.

ANNONS
|

När räddningstjänsten kom till platsen brann det ordentligt i klubbstugan som ligger på Klubbvägen vid Välen. Elden ska ha spridit sig under stugan.

– Det brann ordentligt när vi kom fram så det har nog luktat en del brandrök i området, säger Björn Wärnström, larm-och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid sextiden på morgonen var branden släckt och arbetet fokuserades på att kontrollera att elden inte spridit sig upp genom golvet.

– Det ser bra ut, nu arbetar vi med restvärdesräddning. Vi har kunnat skicka hem en resurs från platsen, säger Björn Wärnström.

Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen fram till lunch för att säkerställa att branden inte sprider sig.

ANNONS

– Vi har haft tre stationer som arbetat med branden. Den är totalskadad, halva huset är borta, säger Jon Pile, räddningstjänsten Storgöteborg på plats.

Byggnaden övertänd

Även polis larmades till platsen i samband med branden.

– Vi fick larm 04.57 och då var räddningstjänsten på plats och lokalen övertänd. De ska också ha sökt igenom byggnaden för att säkerställa att ingen person befann sig kvar i den, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl hos polisen.

Enligt polisen ska en väktare som var först på plats lyckats skrämma iväg en person som setts i samband med branden.

– Han hade ganska starka ljus på sin väktarbil och ser något som gör att han reagerar. Vi har signalement, men det kan också bara vara någon som var tidigt på väg till jobbet, säger Christer Fuxborg, polisen presstalesperson i region Väst.

Under morgonen uppgraderades brottsrubriceringen till grov skadegörelse genom brand.

Ingen person är ännu gripen.

Utreder samband med brand i Järnbrott

Vid tvåtiden i natt brann det även i Järnbrott. Ett larm kom in om en övertänd byggnad varefter polis och räddningstjänst kallas till platsen. Det är i nuläget oklart vad som orsakade branden men polisen utreder om den kan ha ett samband med branden i klubbstugan i Västra Frölunda.

ANNONS

– Det kan inte uteslutas i alla fall, de ligger inom två timmar i tidsspann ifrån varandra och sen är de i samma område. Det gör att vi självklart tittar på om det finns ett samband, säger Christer Fuxborg.

Efter lunchtid på torsdagen började polisen spärra av området kring klubbstugan för att inleda den tekniska undersökningen för att utreda frågan vidare.

– Vi har inte kunnat komma dit förrän det blivit en säker plats, det måste svalna. Vi får se om man hittar något likvärdigt från båda ställena under eftermiddagen. Då kan i så fall misstanken styrkas. Sen måste såklart allt analyseras innan vi vet något säkert, säger Christer Fuxborg.

LÄS MER:400 unga utan klubbstuga efter brand på Välens IP

Brann i närheten tidigare i år

I januari tidigare i år brann det i närheten. Då drabbades en klubbstuga vid Välens idrottsplats, tillhörande Västra Frölunda IF. Upp emot 400 barn och ungdomar stod då utan omklädningsrum efter att den nyrenoverade klubbstugan drabbades av en omfattande brand .

Den delvis nyrenoverade klubbstugan bestod av samlingsrum, sex omklädningsrum och duschar och låg alldeles intill det stora planområdet.

ANNONS