Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Bagge utanför Beroendemottagning Centrum. Bild: Anna Svanberg
Carina Bagge utanför Beroendemottagning Centrum. Bild: Anna Svanberg

Klinik för beroende stängs – 300 patienter flyttas

Beroendemottagningen i centrum stänger för gott och 300 patienter flyttas. Carina Bagge, sjuksköterska på mottagningen, är rädd att den snabba förändringen kommer gå ut över patienterna.

I november stänger Beroendemottagning Centrum på Mellangatan i Haga sina dörrar för sista gången. Kliniken har i flera år hjälpt patienter med beroende av alkohol, läkemedel eller narkotika i kombination med psykiska besvär. Men nu flyttas de till andra mottagningar.

– Patienter har gråtit. De blir jätteledsna, arga, oroliga och ångesten ökar. Vi gör vårt bästa för att de ska få en ny behandlingskontakt, men det är mycket upprörda känslor, säger Carina Bagge, avgående senior sjuksköterska på mottagningen.

"Alla är jättestressade"

Beslutet om att stänga fattades i juni och då var tanken att mottagningen skulle stänga vid årsskiftet. Den planen sprack. Den nya tiden för stängning blev november vilket gav personalen drygt fyra månader på sig att bland annat informera patienterna och överföra dem till andra mottagningar.

"Det går för fort. Alla är jättestressade", säger Carina Bagge.. Bild: Anna Svanberg
"Det går för fort. Alla är jättestressade", säger Carina Bagge.. Bild: Anna Svanberg

– Det går för fort. Alla är jättestressade. Man känner frustration över hur det ska gå för patienterna och irritation att man behandlar dem och oss så illa, säger Carina Bagge.

Hon oroar sig för att de innan stängning inte kommer att hinna informera alla patienter och andra inblandade som socialtjänsten och boenden för patienter. Hon betonar också att redan etablerade vårdkontakter bryts i och med stängningen.

– Det viktigaste i ett behandlingsarbete med en person med beroende är kontinuiteten med behandlaren. Att man vet vem man ska vända sig till, vilka förväntningar som finns på en, vilka tider man ska komma och lämna prov. Kontinuitet är A och O i all psykiatrisk verksamhet.

Personalflykt efter besked om stängning

Beslutet att stänga mottagningen grundar sig i dels personalbrist men även på en önskan om att lägga fokus på färre och större enheter, nämligen de tre andra beroendemottagningarna som finns i Göteborg: en på Hisingen vid Backaplan, en i Kviberg och en för kvinnor i Olskroken.

Mottagningen på Mellangatan stänger och hänvisar patienter och personal till de andra tre mottagningarna i Göteborg.. Bild: Anna Svanberg
Mottagningen på Mellangatan stänger och hänvisar patienter och personal till de andra tre mottagningarna i Göteborg.. Bild: Anna Svanberg

Anledningen till att stängningen kommer tidigare än planerat är att flera ur personalen på centrummottagningen har slutat sedan beskedet kom. Även om de kunde fortsätta på stadens andra beroendemottagningar valde många att söka sig vidare.

– Det har varit svårt att rekrytera läkare och sköterskor till mottagningen. Vi hade önskat att processen skett i lugn och ro men vi kan inte ha öppet om det inte finns personal, vilket är olyckligt, säger Jörgen Vennsten, biträdande verksamhetschef på Beroendekliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och fortsätter:

– Ur patientsäkerhetsperspektivet behövde vi tidigarelägga för att upprätthålla medicinsk säkerhet.

300 patienter flyttas

De cirka 300 patienterna som behandlas vid Beroendemottagning Centrum kommer fördelas på de andra tre klinikerna, vilket de har informerats om muntligen men även via brev för två veckor sedan. Enligt Jörgen Vennsten ska de tre mottagningarna stärkas för att kunna hantera ökningen av patienter.

– Det är inte så att mottagningarna ska klara av en ökad tillströmning på samma personalgrupp utan det kommer ske en tillökning på respektive enhet. Jag förstår att det upplevs som en anstormning på ett sätt, men de flesta patienter är inte nya och många patienter har varit under behandling under lång tid och har en planering. Deras vård därför fortsätta enligt den planeringen på den nya mottagningen.

Har du eller någon du känner ett beroende eller missbruk? Här kan du få hjälp.

Kontakta din vårdcentral.

Om din arbetsplats är ansluten till företagshälsovård kan du även kontakta dem.

Kontakta din lokala beroendemottagning, du kan hitta den genom att bland annat söka på "beroendemottagning + din kommun/ort" i en sökmotor som Google.

Länkar till verksamheter för personer med drogberoende, spelberoende, alkoholberoende och övriga beroenden inom Göteborg.

Källa: Vårdguiden och Göteborg stad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.