Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Helene Odenjungs (L) motion om att införa lärarassistenter i Göteborg röstades igenom av kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron
Helene Odenjungs (L) motion om att införa lärarassistenter i Göteborg röstades igenom av kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron

Klart för försök med lärarassistenter i Göteborg

Göteborg ska inför lärarassistenter på försök på ett antal skolor i staden. Men ett par av fullmäktiges ledamöter, som också är lärare, hade hellre sett att ett tvålärarsystem införs.

Det var Helene Odenjung (L) som motionerat om att lärarassistenter ska införas på försök på vissa skolor i Göteborg. Bakgrunden är att lärare idag ägnar en stor del av sin arbetstid åt sidouppdrag som andra klarar av att göra.

En kartläggning som gjorts i Borås har till exempel visat att stadens 2 000 lärare lägger 16 000 timmar varje månad på olika typer av vaktuppdrag. Tanken är att lärarassistenter ska kunna avlasta lärarna med den typen av arbetsuppgifter för att lärare ska få vara just lärare.

Lärarna hinner med med

– Lärarassistenter är en viktig dellösning för att lösa lärarbristen, säger Helene Odenjung.

Jennny Broman (V) konstaterade att lärarna idag har en mycket tuff arbetssituation.

– Det finns en anledning till att många lärare flyr skolan. Det måste vi ta på allvar, säger hon.

Hon pekade på att det som egentligen behövs är fler lärare, men att det finns brist på utbildade och behöriga lärare.

– Eftersom situationen är som den är röstar vi för det här förslaget. Det är värt att prova och se om det kan leda till en förbättring.

Risk för att det leder till mer jobb

Samtidigt uttryckte hon en oro för att det kan finnas en risk för att lärarassistenter kommer att medföra en större arbetsbelastning för lärarna, eftersom lärarna tvingas arbetsleda lärarassistenterna.

Fullmäktigeledamoten Teysir Subhi (Fi) jobbar som lärare på en skola i Biskopsgården. Hon är kritisk till planerna på att införa lärarassistenter. Hon säger att resultaten på den skola där hon arbetar förbättrats radikalt sedan man införde tvålärarsystem.

– Det är det som krävs. Inte lärarassistenter som vi måste lära upp. Forskningen säger samma sak: det är tvålärarsystem som krävs, inte lärarassistenter.

Mer lärarresurser behövs

Även Jessica Blixt, kommunalråd (D), har mångårig erfarenhet som lärare. Hon säger att andemeningen i motionen är god, men att lärarassistenter är ett "smalt spår".

– Risken är att det blir en quick fix. Det som behövs är mer lärarresurser.

Helene Odenjung (L) håller med om att fler lärare kanske egentligen är att föredra.

– Men vi har inte möjlighet att införa tvålärarsystem överallt, med den lärarbrist som råder. Och det ena behöver inte utesluta det andra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.