Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Khan (S): "Politiker har fått gå för mindre saker"

Shahbaz Khan (S), ordförande i trafiknämnden, säger att Henrik Muncks (-) agerande på trafiknämndens presidiemöte saknar motstycke i Göteborgspolitiken.
– Det här är inte acceptabelt, vi kan inte ha en företrädare som bryter mot grundlagen. Nu är det upp till Demokraterna att visa vad de står för, säger han.

Det var tidningen GT som avslöjade att Henrik Munck, avhoppad miljöpartist, politisk vilde i trafiknämnden och numera aktiv i Demokraterna, ska ha efterfrågat källor till uppgifter i en artikel i GP på ett möte i september.

Trafiknämndens ordförande och kommunalrådet Shahbaz Khan (S) har vänt sig till stadens jurist för att rådgöra om hur man går vidare.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det här saknar motstycke i Göteborgshistoriken. Vi kollar med vår jurist i staden vad som gäller i en sådan här situation, säger han.

Han säger att det är en allvarlig princip som överträds, samtidigt som det är en arbetsmiljöfråga som måste tas på stor allvar och att det ska bli intressant att se hur Demokraterna agerar nu.

– Henrik Munck är politisk vilde i dag, men han har också en framträdande roll i Demokraterna. Nu är det upp till Demokraterna att berätta om de tycker att det är ok att deras förtroendevalda agerar såhär och visa vilka lagar som är värda att följa, särskilt när de har profilerat sig så hårt på frågor kring transparens, säger Shahbaz Khan.

– Hade en tung företrädare inom Socialdemokraterna agerat så här hade vi givetvis dragit igång en rejäl process. Det hade blivit ordentliga följder. Politiker har fått gå för mindre saker.

LÄS MER: TU: "Mycket allvarligt att idka efterforskning"

D ser ingen anledning att gå vidare

Henrik Munck säger att han inte efterforskade någon person, utan en instans och att han förklarade det på mötet.

– Jag använde ordet "vem", men jag menade GP eller trafikkontoret, säger han.

Demokraternas pressekreterare Jan-Olof Ekelund tror på Henrik Muncks uppgifter om att han ville veta om det var GP eller trafikkontoret som hade uppgett fel information. Demokraterna undersöker inte saken vidare.

– Det finns ingen anledning att göra det. Vad Henrik Munck gör i nämnden är att ställa de kritiska frågor som behövs när projekt ser ut att gå fel. Ord står mot ord, säger han.

Men Shahbaz Khan menar att det är en förenklad bild eftersom han själv liksom trafikdirektören, Axel Josefson (M), 2:e vice ordförande i trafiknämnden och tjänstepersonen som förde anteckningar uppgav samma uppgifter.

– Ord står mot flera ord. Vi har oberoende av varandra gett en samstämmig bild, säger Shahbaz Khan.

Jan-Olof Ekelund står dock fast vid att han tror på Henrik Muncks bild av saken.

Hur kan ni veta att de fyra personerna har fel och att Henrik Munck har rätt?

– Det är svårt att värdera anklagelserna, det är personer som på olika sätt vill misskreditera Henrik. Det har förekommit meningsskiljaktigheter i en rad frågor, säger Jan-Olof Ekelund.

Men varför inte försöka gå till botten med vad som stämmer?

– Vad vi kan göra är att prata med Henrik, han får ge sin version. Om ledamöter eller trafiknämnden agerar ytterligare är det upp till dem.

Om anklagelserna stämmer, hur ser Demokraterna på efterforskning av källor?

– Vi är väldigt väl medvetna om meddelandeskyddet och hur viktigt det är i vårt demokratiska samhälle, men jag vill inte spekulera i en hypotetisk fråga, säger Jan-Olof Ekelund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.