Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kevin, 18, från Torslanda vann brons i Adobe-VM

Kevin Johnson, 18, från Torslanda är nyss hemkommen från Adobe-VM i New York. Tävlingen gick ut på att skapa en marknadsföringskampanj i Adobes egna programvaror och utav närmare 112 000 tävlande från 66 länder lyckades Kevin bärga en tredjeplats.

Kevin Johnson är nyss hemkommen från att ha tävlat i Adobe-VM, eller Adobe Certified Associate (ACA) World Championship som det heter på engelska.

Tävlingen var i grafisk design och utgår från att deltagarna ska skapa och lösa en verklig utmaning i design i Adobes egna programvaror som Illustrator, Photoshop, och Indesign.

– Vi skulle skapa grafiska komponenter för en kampanj. Varje år får man information om en välgörenhetsorganisations grafiska profil samt olika betydelsefulla grafiska komponenter. Sedan bedöms man utifrån olika kriterier, som den tekniska biten, hur professionellt man hanterat sin fil, den kreativa biten och hur väl man löst problemet.

112 000 personer från 66 länder tävlade

Närmare 112 000 personer tävlade från 66 länder varav 42 tävlande kvalificerade sig för finalen i USA föregående år. I år var det än fler deltagare, 50 tävlande deltog i finalen.

– Det kändes stort, jag hade lite press på mig och många hade förväntningar på att jag skulle prestera med tanke på att jag hade den svenska flaggan med mig. Samtidigt var det väldigt kul, det var lite av en ära i sig, det var ju många av mina klasskamrater som hade velat vara där och tävla.

Under 2019 års tävling skulle man skapa en kampanj åt organisationen Nabu, som hjälper barn i fattigare delar av världen att lära sig att läsa,

Varje tävlande hade i uppgift på åtta timmar designa ett vykort, en instagrampost och en webbanner utifrån välgörenhetsorganisations varumärkesstrategi.

– Det var mer stress och spänd stämning än vad jag tänkt att det skulle vara. Man kände pressen när man satte sig och skulle komma på någonting under så kort tid. Men sen när man väl kom igång, kände man att jag har gjort detta tusen gånger och jag vet ändå vad jag håller på med, då kändes det lite bättre. Sen var det också roligt att få göra ett riktigt uppdrag som skulle kunna användas av den här välgörenhetsorganisationen.

Kevin Johnson från Göteborg tog hem en bronsmedalj i Adobe-VM.. Bild: Mia Höglund

Första nordiska deltagare

Kevin kvalade in till tävlingen genom sin skola, NTI-gymnasiet i Johanneberg, och var den första nordiska deltagaren någonsin. En medverkan som alltså slutade i succé och en bronspeng.

– Jag kommer knappt ihåg när jag gick upp på scen, allt hände så snabbt. Det var stort och riktigt kul. Först ropade de upp alla som hamnat på placeringarna tio till fyra. Då tänkte jag det blir väl ingenting av detta. Sen ropade de upp mitt namn när det var dags för tredjeplatsen, Det var något av en chock och en riktigt härlig känsla.

En stor del av tävlingen var att träffa likasinnade och få ett kulturellt och kreativt utbyte.

– Hela eventet var på Mariott Marquis mitt på Times Square. Det var väldigt kul att vara med om en så här stor grej och möta andra ungdomar från andra delar av världen som håller på med samma saker som en själv. Jag talade med en annan kille i min ålder från Macao. Han talade knappt engelska, men trots att man knappt kunde kommunicera märkte man att vi hade väldigt snarlika intressen och själva kulturutbytet var en riktigt härlig grej i sig.

Fått mersmak

Kevin tog studenten i somras där han läste ett program fokuserat på IT-design. Tävlingen och skolgången har givit mersmak och Kevin ska till hösten fortsätta sina studier i grafisk design i Stockholm.

– Jag är 18 år och har inte en jätteklar bild om vad jag ska hamna. Drömyrket är grafisk designer, En stor del med att börja studera är att träffa folk som håller på med liknande grejer. Nu när jag ska vara där uppe är en stor del att lista ut exakt vad jag vill göra.

Förutom bronspengen vann även Kevin 1500 dollar. Prispengar som är ett välbehövligt tillskott för en nybliven student.

– Jag har inte bestämt något särskilt. Det är en bra bonuspeng nu när jag flyttar och ska bli en fattig student.

Kevin Johnssons tips om hur man lär sig bemästra Photoshop

Det är viktigt att lära sig grunderna för komposition och använda sig av tredjedelsregeln. Om man redigerar en bild är det snyggare att arbeta i tredjedelar av bilden och undvika i halvor, man bör lägga exempelvis lägga streck i olika tredjedelskorsningar.

Om man tänker på vanliga kompositionsregler blir det snyggare om man håller det simpelt istället för att använda alla filter och effekter man kan komma på. Det är samma som när man målar på papper, man måste tänka på vad för bild man vill skapa och inte fokusera på allt man kan göra med verktyget.

Titta på nätet, det finns så mycket bra instruktioner och klipp där ute. Sen gäller det att inte fastna i vad andra personer gör. Det är viktigt att testa sig fram i programmen och hitta sin egen grej.

Vem som helst kan lära sig grunderna, det tar fem minuter att lära sig men en livstid att bemästra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.